Újabb vándorbölcsőt adtak át

2020. június 30., kedd, Közélet

Ünnepi istentiszteleten, félszáznyi résztvevő jelenlétében adott át egy újabb bölcsőt a lukailencfalvi Szövérffi lelkész házaspár – Szövérffi István és Melinda – a Zoltáni családnak, az ismét fiúgyerekével várandós kismamának Zoltáni Zsuzsának és férjének, Zoltáni Attilának elsőszülött kisfiuk, Magor jelenlétében a kálnoki református templomban (képünk). A vándorbölcső programfelelőse, Sepsiszéki Nagy Balázs, Benkő József nevét adta a bölcsőnek: a középajtai sokgyerekes református tudós papét, akinek árkosi gyökerei voltak, s akinek személye követendő példa lehetne az utánunk következő nemzedékeknek.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Lapunk rendszeresen közölte olvasóinkkal ennek a megmaradásunkkal kapcsolatos fontos programnak az eseményeit. Legszebb magyar ellenállás a bőséges gyermekáldás – olvastuk a székelyföldi programfelelős Sepsiszéki Nagy Balázs Kálnokra és hozzánk címzett levelében. Ő maga az elmúlt hét végén Csíkszék két településén ugyancsak vándorbölcső átadásán volt jelen. A bölcső az emberi élet folyamatosságának egyik legszebb jelképe. Miközben Európa népeinek többsége elöregedőben van, a gazdaságilag fejlettebb országok pedig idegenek tömeges befogadásával próbálják megfiatalítani lakosságukat, a magyarság ellenáll a más vallású és kultúrájú emberek erőltetett betelepítésének, helyette inkább egy belső népességgyarapodást kíván megvalósítani. Ennek egyik szép példája a sajátosan magyar vándorbölcső-mozgalom, amely 2012-ben indult, s amely felkarolta a háromgyermekes családmodellt népszerűsítő mozgalmat. A székelyföldi program a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Bölcsőprogram nevet kapta, új logóval: Amelyik nép bölcsőkbe fektet, az élni akar, és meg is fog maradni! – zárta levelét Sepsiszéki Nagy Balázs.

A vándorbölcsők átadásának színhelye mindenütt az istenháza. A műemlék kálnoki kálvinista templomban felhangzott az Itt van Isten köztünk... kezdetű ének, tiszteletes Tóth Anna helyi lelkipásztor köszöntötte az ünnepségre érkezett Szövérffi önkéntes házaspárt és a helyi híveket. Szövérffi István tartalmas ünnepi prédikációját a Zsoltárok könyvéből vett textusra építette: Ha az Úr építi a házát, az Úr ajándéka a gyermek is. Szövérffi Melinda tiszteletes asszony a bölcsőprogrammal kapcsolatos tudnivalókról beszélt. A templomból kijövet a cinteremben bárki megcsodálhatta a kálnoki gyülekezet által készíttetett, a trianoni döntésre emlékeztető faragványt, amely az erdélyi magyarság és a székelység számára gyászos emléket jelent, s amely Ráduly Zoltán kálnoki faragómester alkotása. Előterében – a pillanat tanújaként – a kálnoki református családok neve olvasható nemzetiszín szalagon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-30: Közélet - Iochom István:

Mától ismét látogatható az Incze László Céhtörténeti Múzeum (Kézdivásárhely)

Mától ismét fogad látogatókat az Incze László Céhtörténeti Múzeum – jelentette be tegnap dr. Dimény Attila múzeumvezető. Az intézmény kiállítóterei március 10-én zártak be a járvány miatt, most újra várják a látogatókat.
2020-06-30: Közélet - :

Araszol a terelőút ügye

Lelassult, de araszol a sepsiszentgyörgyi terelőút ügye – Antal Árpád polgármester közlése szerint a beruházás gazdasági és műszaki mutatóit az önkormányzat után a közutakat és autópályákat kezelő országos társaság (CNAIR) és a közlekedésügyi minisztérium is elfogadta, készül az erre vonatkozó kormányhatározat, és lesz közmeghallgatás is.