JegyzetA Nagyok vezetnek

2008. október 10., péntek, Élő múlt

Elemista gyermekkorom, inaséveim kedvenc időtöltése volt olimpiákon, világversenyeken Magyarországot képviselő csapatokban, válogatottakban kikeresgélni a magyar eredetű családneveket, mert úgy tűnt, hogy több közöttük a szlávos, a németes hangzású, idegen eredetű. A magyar és egyetemes történelmi ismereteim bővülésének arányában már meg is tudtam magyarázni az oroszhegyi születésű gyereknek, hogy mit is keresnek a magyar nevek között a Klebelsberg, Klestinszky, Knobloch, Kaltenbach nevű családok — hogy csak a K betűsök közül kiemeljek példának néhányat.

Falusi székely gyermekként az udvarhelyi Schwartzenberg, a szentkeresztbányai Schwartz és Goldschmith neveket is furcsállottam, hogy később felnőttként megtanuljam: a családnév és a nemzet, a nemzeti érzés és hovatartozás két külön fogalom, nem feltétlenül kell egy fedél alatt lakniuk...

A legújabb hivatalos, belügyminisztériumi adatok szerint a leggyakoribb családnevek százas toplistáján olyanok fordulnak elő, melyeket csak az anyanyelvét ismerő kisiskolás is könnyen kisilabizál, és megérti jelentését. Mert ezek az ősök tulajdonságaira, mesterségekre-foglalkozásokra, földrajzi fogalmakra, keresztnevekre utalnak. A Nagyok vezetnek, elsők a gyakorisági rangsorban. A Kissek hatodikok, a Kisek harmincadikok, a Feketék tizenkilencedikek. Az ,,iparosnevűeknél" Kovács, Szabó, Varga, Molnár, Papp, Takács, Juhász, Lakatos, Mészáros, Szücs a sorrend. A népneveknél a Horváth, Németh, Oláh, Rácz és Török nevűek a leggyakoribbak, de az első százban jócskán van Orosz, Lengyel, Székely és Kun is. Századokkal korábban igen elterjedtek voltak a földrajzi és helynevekre utaló vezetéknevek, de a legfrissebb százas toplistának csupán tíz százalékát teszik ki a Somogyi, Szilágyi, Váradi, Bihari, Pataki családnevek.

A listavezető Nagyok közel negyedmillión vannak. Pontosan 239 151-et számoltak össze Csonka-Magyarországon, ahol él 10 070 Csonka nevű is, ők a leggyakoribb családnevek százas listáját zárják. De Székelyek is ,,magyarkodnak" 12 103-an — a 2004. január 1-jei statisztika szerint — a 76. helyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1285
szavazógép
2008-10-10: Élő múlt - x:

Feledésbe merülő négy év, 2.

Romos kúria Hidvégen
Ezeknek a keserves éveknek (1940—1944, Dél-Erdélyben) szinte minden hónapjára jutott új megpróbáltatás. Jöttek a rekvirálások, melyek aztán a négy év alatt végig ismétlődtek időnként. Minden magyar családtól aprólékos házkutatást követően az állam elvette minden terményből az úgymond ,,felesleget", semmi esetre sem hagytak annyit, hogy elegendő legyen az új termésig. Mindenki próbált védekezni, ahogy tudott. Mi a Virág üresen álló istállójában felszedtük a padlózatot, alája nagy gödröt ásott édesapám, abba viaszosvászonba becsomagolva beraktuk a zsákokat, rá vissza a földet, erre a deszkákat, és visszasepertük a használt szalmát, hogy eltüntessük a nyomokat. Így sikerült szűkösen kihúzni a telet.
2008-10-10: Nyílttér - x:

A sepsiszentgyörgyi közszállításról (Visszajelzés)

Sok hasznos és megfontolandó észrevételt közöl Botos tanár úr a szeptember 26-i Háromszék hasábjain olyan jelenségekről, amelyekkel naponta találkozunk, és igyekszünk rajtuk javítani.