Ismét elutasították Beke István feltételes szabadlábra helyezési kérését

2020. július 3., péntek, Közélet

Miután a feketehalmi börtönbizottság június 25-én másodszor is javasolta Beke István feltételes szabadlábra helyezését, a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi fiatal ismét kérte a brassói bíróságon, hogy az ötéves büntetés letöltése előtt helyezzék szabadlábra feltételesen. A bíróság csütörtökön tárgyalta kérését, ám megalapozatlanként elutasította azt.

  • Szőcs Zoltán és Beke István - amikor még a csíkszeredai börtönben voltak. Bartos Lóránt archív felvétele
    Szőcs Zoltán és Beke István - amikor még a csíkszeredai börtönben voltak. Bartos Lóránt archív felvétele

Mi több, a bírák úgy határoztak, hogy még fél évig nem is próbálkozhat Beke, legközelebb csak 2021. január elseje után kérheti ismét feltételes szabadlábra helyezését. Beke Istvánnak három nap áll a rendelkezésére megfellebbezni az alapfokú ítéletet a Brassó Megyei Törvényszéken.

Kulcsár Terza József parlamenti képviselő pénteken, az ítélet nyilvánosságra hozatala után beszélt Beke Istvánnal és az ugyanezen ügyben börtönbüntetését töltő Szőcs Zoltánnal. Szerinte brutális a román hatóságok döntése – igazságszolgáltatásról ebben a helyzetben nem lehet beszélni. Mentális, pszichikai terrornak vannak kitéve a fiatalok, így akarják megtörni őket, és ez a kegyetlen eljárás semmiben sem különbözik attól, amit a kommunizmus idején alkalmaztak a rendszert bírálókkal szemben – vélekedett, hozzátéve: elképesztő, hogy ide jutott egy állam, amely azt állítja magáról, hogy példaértékűen bánik a kisebbségekkel. (iochom, -ádi)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2020-07-03: Belföld - :

Kártérítés ősszel

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter tegnapi közlése szerint az összesített adatok nyomán összesen 34 647 gazdának okozott kárt az aszály, amely 1,168 millió hektárnyi termőterületet érintett.
2020-07-03: Belföld - :

Negatív teszteredmények a prefektúrán, ismét 400 fölött az új esetek száma

Nem fertőződött meg az új típusú koronavírussal Iulian Todor prefektus, és az intézmény más munkatársai sem betegedtek meg – tájékoztatott pénteki közleményében a Kovászna megyei kormánybiztosi hivatal.