Támogatás agrárlíceumoknak

2020. július 14., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium költségvetéséből finanszírozhatók a túlnyomó részben mezőgazdasági oktatást folytató, líceumi szintű tanintézmények. A kormány július kilencedikén hozott erre vonatkozó határozatot. Országos szinten 57 ilyen tanintézményt tartanak számon, köztük van a kézdivásárhelyi Apor Péter Műszaki Líceum is.

  • Az Apor Péter Szakközépiskola
    Az Apor Péter Szakközépiskola

A támogatást egyéves, a sajátos oktatási munkához szükséges befektetések, anyagi kiadások finanszírozási programja alapján nyújtják – a programot az iskola vezetőtanácsának kell elfogadnia, majd az illetékes helyhatóságnak is láttamoznia kell. A finanszírozást az állami költségvetésből biztosítják az agrártárca büdzséjén keresztül.

A líceumi szintű mezőgazdasági oktatás fellendítése mellett az agrártárca az oktatás minőségének növelését is szem előtt tartja. Ennek érdekében támogatják új szakok, szakképesítések létesítését, a korszerű mezőgazdaság követelményeinek figyelembevételével. Szempont a pedagógusok szakképzettségének növelése, a líceumok működési struktúráinak javítása, tankönyvek aktualizálása, nem utolsósorban a duális képzés népszerűsítése.

Pozitív hozadéka lehet az intézkedésnek az Apor Péter Műszaki Líceumra nézve – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Fejleszthető lesz a műszaki felszereltség, a didaktikai eszközök tára. A tanprogramot a tanügyminisztérium szabja meg, a mezőgazdasági minisztérium a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül szakmai oldalon nyújt támogatást.

Megyénk mezőgazdasági igazgatóságának két megbízottja van az Apor Péter Műszaki Líceum vezetőtanácsában, Kozma Béla osztályvezető és Horváth Imola, a felnőttképzési iroda munkatársa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Minőségi gabonatermés várható idén

Egy hónappal ezelőtt az idénre várható rekord gabonatermésről számoltak be az uniós hatóságok, de az időjárás alakulása az előrejelzés megváltoztatását vonta maga után: az átlagosnál gyengébb lesz az idei gabonatermés. Habár az utóbbi időszakban térségünkben bőven hullott csapadék, országos szinten – és a Fekete-tenger teljes körzetében – szárazságról beszélnek a szakemberek.
2020-07-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Bepótolnak a napszámosok bérébe

Új támogatási programot indít a mezőgazdasági minisztérium. Adrian Oros tárcavezető bejelentése szerint azok a farmerek lesznek jogosultak az új támogatási formára, akik napszámosokat alkalmaznak.