Az Aranycsapat játékosaira emlékeztek

2020. július 15., szerda, Magazin

Budai II Lászlóra, Buzánszky Jenőre, Kocsis Sándorra, valamint az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokság berni döntőjére emlékezett július 9-én az Aranycsapat Testület Budapesten. Idősebb Lomnici Zoltán, a testület elnöke kiemelte: a három esztendővel ezelőtt létrejött testület közreműködésével, valamint társadalmi összefogással eddig a Kárpát-medence magyarlakta településein több mint háromszáz megemlékezésre, kupára, kiállításra, ankétra került sor.

„Buzánszky Jenő, a klasszikus Aranycsapat legtovább élt tagja azt kérte tőlem, hogy szervezett formában oldjuk meg és koordináljuk az emlékeik ápolását. Végül hat évvel ezelőtt, július 15-én jelentettük be hivatalosan is, hogy vállalom a felkérést, és megkezdjük a tevékenységet. A terv az volt, hogy a megemlékezések Buzánszky Jenő 90. születésnapján kezdődnek meg, de azt sajnos nem érte meg, bár korához képest remek fizikai állapotban volt, 2015. január 11-én meghalt” – mondotta id. Lomnici Zoltán. Emlékeztetett: végül 2017. április 1-jén, Puskás Ferenc születésnapjának apropóján hirdették meg az emlékévet.

Idősebb Lomnici Zoltán hozzátette: a közelmúltban megkeresés érkezett hozzájuk, hogy vegyék fontolóra, illetve támogassák azt a kezdeményezést, mely szerint Puskás Ferenc, a legismertebb magyar labdarúgó mellett az Aranycsapat is kerüljön be a hungarikumok közé.

Bajkai István, a testület alelnöke kiemelte: július az Aranycsapat szempontjából szomorú hónap. „1983. július 2-án tért vissza a mindenhatóhoz Budai László, akit a sportsajtó Budai II néven említett, és jobbszélsőként volt az Aranycsapat erőssége” – mondta, majd emlékeztetett, hogy a játékos társaihoz hasonlóan óriási életművet hagyott maga után. Játszott a helsinki olimpián, amelyen 1952-ben aranyérmes lett, pályára lépett 1953-ban az évszázad mérkőzésén, amikor a magyarok 6:3-ra legyőzték a házigazda angolokat a Wembley-ben, Magyarországon pedig a Ferencváros és a Kispest játékosaként ötször volt bajnok. Kiemelte: az Aranycsapat egyik sajátossága volt, hogy minden poszton világnagyság játszott. Emellett pedig csapatként tudtak összedolgozni, ami a sikerük másik titka volt. Utóbbi üzenete a mai világban is bármely területen példaértékkel bír – tette hozzá.

Bajkai István ezt követően Kocsis Sándorra emlékezett, aki 1979. július 22-én hunyt el. „Itthon mindenki csak Kockának hívta, akinek fantasztikus gólérzékenységéről mindent elmond, hogy még Puskás Ferencet is felülmúlta a válogatott meccsein szerzett több mint egygólos átlaggal, míg az 1954-es vb-n öt meccsen szerzett 11 góllal lett gólkirály, a 2,2-es gólátlaga pedig azóta is rekord a vb-k történetében” – mondta.

Végezetül megemlékezett a 66 évvel ezelőtt Svájcban történtekről is, mindenekelőtt a június 30-án lejátszott Magyarország–Uruguay elődöntőről. „A szakma és a közvélemény még nagyobb mérkőzésnek és győzelemnek élte meg a 4:2-es magyar sikert, mint a londoni 6:3-as diadalt. Uruguay a magyarok mellett a vb másik abszolút esélyesének számított. Minden sportszerető és sport­elemző számára azt jelentette, hogy az erőviszonyok ismeretében a magyarok az elődöntőben vívták meg a döntőt” – mondotta, majd kitért a július 4-én lejátszott berni döntőre is, amelyben a magyarok 3:2-re kikaptak a nyugatnémetektől.

„Hiába volt a magyaroké a vb legjobb csapata, nem tudták megnyerni a döntőt, így a vb-t sem. Mi viszont mégis Aranycsapatként emlékezünk rájuk és tiszteljük őket. A német sajtóban azóta is berni csodaként emlegetik a csatát, hiszen csoda kellett a magyarok legyőzéséhez. A vereség egyik oka lehet, hogy az Uruguay elleni fényes győzelem kihatással volt a vb-döntőre, hiszen ott minden erejét kiadta a csapat” – vélekedett Bajkai István.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2020-07-15: Sport - :

Sportvilág

Atlétika. A koronavírus-járvány miatt idén nem rendezik meg a chicagói maratont sem. A klasszikus távú verseny szervezői hétfőn jelentették be, hogy törölték az október 11-re tervezett via­dalt. A nagy észak-amerikai maratonok közül korábban a New York-i és a bostoni is elmaradt – utóbbit 124 éves története során először nem tudják megtartani. A hat nagy maraton közül így a világjárvány miatt négy biztosan elmarad ebben az évben, ugyanis korábban a berlinit is törölték. A tokiói maratont márciusban alig több mint kétszáz hivatásos versenyző részvételével rendezték meg, a londoni versenyt pedig október 4-ére halasztották.
2020-07-15: Magazin - :

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Elkészült a Magyar Zene Háza tetőszerkezete, ezzel elsőként ez a ház lett szerkezetkész a Liget Budapest projekt keretében készülő új épületek közül.