Közel egy újabb negatív rekord

2020. július 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A régióban Romániának van a második legkisebb gazdasági válságkezelő programja, rosszabbul már csak az oroszok állnak – derül ki a UniCredit Bank Közép- és Kelet-Európára szakosodott vezető közgazdásza, Dan Bucșa jelentéséből.

  • Fotó: tudastar.money.hu
    Fotó: tudastar.money.hu

Míg Oroszország a GDP-je 3,5 százalékát fordítja a járvány okozta gazdasági válság ellensúlyozására, addig Romániában ez az arány 4,8 százalék. Dan Bucșa számításai szerint Magyarország a GDP-je 10,1 százalékát fordítja válságkezelésre, Csehország 23,5 százalékát, Bulgáriában pedig ez az arány 5,5 százalék. A vezető közgazdász a közvetlen (adókedvezmény, állami támogatás stb.) és az indirekt (hitelek, garancianyújtás stb.) támogatásokat vette figyelembe. Románia a közvetlen támogatásra a GDP 3,2 százalékának, az indirektre pedig a GDP 1,6 százalékának megfelelő összeget különített el. Az összehasonlításból kiderül: a támogatási program nagyságát és annak alkalmazási gyorsaságát illetően az élen Németország jár Európában, Németországot Csehország, Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország követi.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2020-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hosszú az út a megegyezésig (Mennyi pénzből gazdálkodik az EU?)

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasolt az Európai Unió (EU) számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra. A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításával összefüggésben azt javasolta, hogy az újjáépítési alap költségvetése 750 milliárd euró maradjon.
2020-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csökkent az ipari termelés

Májusban a nyers adatok szerint 30,6 százalékkal csökkent a hazai ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – közölte tegnap az országos statisztikai intézet.