Csökkent az ipari termelés

2020. július 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Májusban a nyers adatok szerint 30,6 százalékkal csökkent a hazai ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – közölte tegnap az országos statisztikai intézet.

  • Fotó: szekelyfold.ma
    Fotó: szekelyfold.ma

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés 28 százalékos volt. Ugyanakkor májusban az előző hónaphoz mérten a nyers adatok szerint 22,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint pedig 15,1 százalékkal. Az első öt hónapban az ipar kibocsátása 17,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, a kiigazított adat szerint 17,2 százalékos volt a visszaesés. A január és május közötti időszakban mindhárom nagy ágazatban csökkenést jegyeztek, így a feldolgozóipar kibocsátása 19,7 százalékkal esett vissza, a bányaiparban a termelés 9,8 százalékkal mérséklődött, míg az elektromos, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása 6,1 százalékkal csökkent. Az első öt hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 14,9 százalékkal volt kisebb, az új megrendelések pedig 14,9 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Közel egy újabb negatív rekord

A régióban Romániának van a második legkisebb gazdasági válságkezelő programja, rosszabbul már csak az oroszok állnak – derül ki a UniCredit Bank Közép- és Kelet-Európára szakosodott vezető közgazdásza, Dan Bucșa jelentéséből.
2020-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

A beruházás jelenti a kiutat?

Az inflációmentes, magas gazdasági növekedés garanciája a költségvetési források átirányítása a nem produktív kiadások helyett a beruházásokhoz – írja tegnapi Facebook-bejegyzésében Florin Cîţu pénzügyminiszter.