Nem bíznak Romániában a bankok

2020. július 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Európai Központi Bank adatai egyértelműen azt mutatják, hogy Románia lényegesen drágábban tud pénzhez jutni, mint a többi euróövezeten kívüli állam – állítja a Maszol hírportál.

  • Fotó: Florin Citu / Ziarul financiar
    Fotó: Florin Citu / Ziarul financiar

Júniusban hosszú távú kölcsönt 3,89 százalékos középértékű kamatra folyósítottak a hitelezők Romániának, Magyarország 2,18, Lengyelország 1,31, Horvátország 0,96, Csehország 0,86, Bulgária pedig 0,68 százalékos kamattal tudott eladósodni. Ez arra mutat, hogy a befektetők nem bíznak Romániában, ennek okai pedig a politikai stabilitás hiányában, a magas költségvetési deficitben és a hatalmas külkereskedelmi mérleghiányban, valamint a fogyasztásra alapuló fejlődést célzó gazdasági modellben kereshetők. (Horvátország és Bulgária egyébként most lépett be az euró bevezetésének előszobájába. Déli szomszédunk három év múlva euróra cserélheti a lévát, Romániának eközben megközelíteni sem sikerül az ehhez szükséges kritériumokat.) A hazai pénzügyi helyzet jelenleg legsúlyosabb aspektusa az, hogy a költségvetés bevételeinek zöme állami, főleg szociális kiadásokra – közalkalmazotti bérekre és nyugdíjakra – megy el. Áprilisban az államkassza bevételeinek 76 százalékát emésztették fel a szociális kiadások, májusban már 22,1 milliárdot költött a kormány ilyen célra, míg a bevételek csupán 21,4 milliárdot tettek ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 116
szavazógép
2020-07-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Belföldi ajánlatokat népszerűsítenek

Háromszék is részt vesz abban az országos turisztikai szövetségben, amelynek célja a belföldi turizmus népszerűsítése és támogatása – adta hírül Kovászna Megye Tanácsa.
2020-07-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nagyrészt külföldi húst eszünk

Sertésnagyhatalom lehetne Románia, de az asztalra kerülő sertéshús bő kétharmada külföldről származik – írja a Főtér, amely szerint az afrikai sertéspestis és a nem megfelelő hatósági intézkedések vezettek ide, de a koronavírus-járvány is hatással volt az ágazatra.