Többen haltak meg Spanyolországban

2020. július 28., kedd, Világfigyelő

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma valójában meghaladhatja a 44 ezret Spanyolországban – közölte saját számításait az El País országos spanyol napilap vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a fertőzés következtében eddig több mint 28 ezren hunytak el az elmúlt hónapokban. A tárca csak azokat az eseteket veszi figyelembe, amelyeknél PRC-teszttel igazolták a fertőzést. A halálozási statisztikába nem kerültek bele azok, akiknél a fennálló koronavírus-gyanút nem erősítették meg vizsgálattal. Az újság a tartományokból begyűjtött adatokban több mint 16 ezer ilyen esetet talált. A járvány által leginkább sújtott madridi autonóm közösségben eszerint az áldozatok száma csaknem ötezerrel, míg Katalóniában hétezerrel lehet több az eddig ismertnél.

Az El País által közölt adatok megfelelnek a nagy tekintélyű III. Károly egészségügyi kutatóintézet becslésének, amely korábban szintén 44 ezer körül mérte a lehetséges áldozatok számát, hasonlóan a spanyol temetkezési szolgáltatók szövetségéhez.

A spanyol statisztikai hivatal június eleji jelentése szerint idén május 24-ig 226 ezren hunytak el a dél-európai országban, mintegy 44 ezerrel többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A dél-európai országban jelenleg 281 kisebb-nagyobb aktív járványgócot tartanak számon. Madrid és a Kanári-szigetek kivételével a szabadtéri nyilvános helyeken, így az utcákon is kötelező a szájmaszk viselése, nem csak a zárt terekben. Aragónia és Katalónia több területén a helyi vezetés szigorú korlátozásokat vezetett be a gócok felszámolása érdekében, egyebek mellett arra kérte a lakosságot, hogy csak a lehető legritkábban hagyják el otthonukat.

A növekvő fertőzésszám miatt Nagy-Britannia vasárnaptól kéthetes karantént rendelt el a Spanyolországból érkezőknek. A spanyol külügyminiszter elmondta: igyekeznek meggyőzni a brit vezetést, hogy a korlátozás alól mentse fel a Baleár- és a Kanári-szigetekről érkezőket, azokon a területeken ugyanis nagyon alacsony a napi új fertőzöttek aránya. Ángel Víctor Torres kanári-szigeti elnök tájékoztatása szerint százezer lakosra 5,8 fertőzés jut, ami alacsonyabb, mint az európai országok többségében vagy akár Nagy-Britanniában. Véleménye szerint ezért nem logikus, hogy a karantén érintse a szigeteket is. A politikus korábban többször hangsúlyozta, hogy a turizmusból élő térség nem bírja ki, ha nyáron nem tud újraindulni az idegenforgalom. A bruttó hazai termék zuhanása így sem lesz 20 százalék alatt a szigeteken – mondta korábban. A Kanári-szigetek a harmadik legnépszerűbb spanyolországi úti célja a külföldi turistáknak, akik közül a legtöbben évek óta Nagy-Britanniából érkeznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-28: Világfigyelő - :

Megszöktek a karanténból a bevándorlók

Katonák és rendőrök keresik azt a mintegy ötszáz illegális bevándorlót, aki tegnap engedély nélkül elhagyta a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében kialakított karantént. A hatósági közlések szerint a mólón felállított sátrakban 520-an tartózkodtak, pedig az ideiglenes karanténszállást száz főre tervezték. A migránsok közül majdnem mindegyik megszökött. Azonnal elkezdődött a kutatás utánuk: katonák és rendőrök keresik őket Porto Empedocle utcáin is.
2020-07-28: Belföld - :

Fokozatosan emelik a gyermekpénzt

A kormány több szakaszban fogja növelni a gyereknevelési pótlékot, az emelés ritmusa és aránya a gazdasági előrejelzésektől függ – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök. Sajtóértesülések szerint augusztus elsejétől 15 százalékkal emelkedhet a gyermekpénz értéke.