Szent Anna-nap a Szent Anna-tónál

2020. július 28., kedd, Közélet

A járványhelyzet okozta megszorításokra való tekintettel a megszokottnál kisebb, de a többször eleredő eső ellenére kitartó zarándokcsoport gyűlt össze vasárnap, Szent Anna napján a Szent Anna-tó partján álló Szent Anna-kápolnánál. A búcsús szentmisén Csala László csíkmenasági plébános mondott szentbeszédet, koncelebrált a múlt hónapban aranymiséssé vált ifj. Tamás József csíklázárfalvi plébános, aki ezúttal is aranymisés áldást mondott, valamint Ilyés K. Imre esztelneki plébános.

  • Zarándokok a Szent Anna-kápolnánál. Fotó: Kátai Edit
    Zarándokok a Szent Anna-kápolnánál. Fotó: Kátai Edit

A korábbi években, 2011-gyel kezdődően a búcsús nap délutánján az 1981. július 25–26-i hatalomellenes megmozdulásra is emlékeztek. Harminckilenc éve kitűztek egy – marosvásárhelyi fiatalok által hozott – óriási magyar zászlót a Szent Anna-tó fölötti sátortábornál a Tusnádfürdő felőli oldalba. A zászló körül szónoklatok hangzottak el, énekeltek, magyar és székely himnuszt, a Szózatot, tiltott dalokat. Sötétedés után a zászlóval a Szent Anna-kápolnához vonult a több száz fős tömeg. Ott egy sepsiszentgyörgyi alpinista kitűzte a magyar zászlót a romos kápolnatoronyba. Egy frissen a teológiára bejutott marosvásárhelyi fiatalember szólította a tömeget: Magyar testvéreim, boruljunk le, és imádkozzunk. Aki ott volt, letérdelt. Beszédek hangzottak el, volt, aki a toronyból, más lentről szónokolt. Elhangzott Kárpáti Piroska Üzenet Erdélyből című költeménye is.

Az 1981-es eset után több száz résztvevőt meghurcoltak, vallattak, volt, akit ütlegeltek, sokakat elbocsátottak az egyetemről, megbélyegezték, figyelték, követték. 1990 és 1999 között az események emlékére megszervezték az AnnArt fesztivált, amely kezdetben performance-napokból állt, később élő művészeti fesztivállá vált.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?








eredmények
szavazatok száma 1840
szavazógép
2020-07-28: Közélet - Nagy D. István:

Az EMSZ bemutatta gidófalvi polgármesterjelöltjét

Régi-új jelölttel pályázza meg Gidófalva polgármesteri székét az Erdélyi Magyar Szövetség. Máthé István négy évvel ezelőtt is megméretkezett már a versenyben, de akkor alulmaradt az időközben elhunyt Berde Józseffel szemben. Az EMSZ jelöltje egy mandátumot leszámítva a rendszerváltás óta tagja volt a községi képviselő-testületnek, és mind ő, mind párttársai úgy látják: a döntéshozatal szintjén tapasztalt széthúzás, belharcok komoly lemaradást okoztak a községhez tartozó falvakban, legyen szó infrastruktúráról, oktatásról, kultúráról.
2020-07-28: Kármentő - László Zsuzsa:

Türelem

Érdekes életérzésekkel visszük a napjainkat mostanság. Azért merem a fejedelmi többest használni, mert sejtésem szerint nem vagyok ezzel egyedül. Egyre több ellentmondással állunk szemben, hát kicsit sem könnyű.