Türelem

2020. július 28., kedd, Kármentő
László Zsuzsa

Érdekes életérzésekkel visszük a napjainkat mostanság. Azért merem a fejedelmi többest használni, mert sejtésem szerint nem vagyok ezzel egyedül. Egyre több ellentmondással állunk szemben, hát kicsit sem könnyű.

Nem szeretnék semmibe különösebben belebonyolódni, elég, ha csak a türelem fogalmát kezdem kerülgetni. Ez a mostani, egyre zavarosabb, lehetetlen helyzet, ha valamire, pont a türelemre kellene tanítgasson minket. Meg persze, összeszedettségre, önfegyelemre, igazibb egymásra való odafigyelésre (hű, be nagy szavak!), és ez mind egymással karöltve kellene működjön... Na mindegy, maradjak csak a türelemnél. Nehéz, mert éppenséggel a türelmünk szakadozik leginkább. Akkor, hogy is van ez? Nagy volt a csend, most meg rettenetes megint a pörgés. Én haragszom magamra, mert a legkomolyabb fogadalmaim ellenére mintha ugyanonnan, ugyanúgy folytatnék mindent, ahol és ahogyan abbahagytam. Mert muszáj, mert menni, tenni-venni kell. Csakhogy az a bizonyos türelem... Vagy pontosabban a türelmesség. Mert a kettő nem ugyanaz, de nagyon is összefügg. Türelmetlenek vagyunk, mert nagyon nem értjük már ezt az egészet, elegünk van! Jogos, és ha valami, ez érthető. De nem én vagyok a vírus, sem a hozadékai. Akkor meg miért dudál rám újból nem egy, valahová rohanó bajtársam, amikor csak fél percébe telne, hogy kivárjon valahonnan kikanyarodni? Miért nem bírja betartani egy bevásárlóközpontban (inkább vásárolok kisebb boltokban, de akad, amit ott nem találok) az előírt távolságot, kivárni az időt, és tüntetőleg átviharzik a kosarával egy másik sorba? Ahol ugyanaz a tortúra vár rá, de legalább kidühöngte magát. Jobb így neki? Miért fut ki a bankból, mert elege van a várakozásból, ahelyett, hogy annak örülne, végre már bejutott? Eddig is ért minket mindenhol, mindenféle macera, dühönghettünk kedvünkre. Most azonban egy kicsit más időket élünk. Hogy mi ez, és meddig, ki tudja? A türelmetlenségünk egyre határtalanabb, mert a türelmünk érthetően fogytán. De azért mégis...

Tisztelet a kivételnek, naponta találkozom alkalmazkodó, türelmes emberekkel is. De hogy kik vannak többen? Nem vezetek statisztikát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-28: Közélet - Szekeres Attila:

Szent Anna-nap a Szent Anna-tónál

A járványhelyzet okozta megszorításokra való tekintettel a megszokottnál kisebb, de a többször eleredő eső ellenére kitartó zarándokcsoport gyűlt össze vasárnap, Szent Anna napján a Szent Anna-tó partján álló Szent Anna-kápolnánál. A búcsús szentmisén Csala László csíkmenasági plébános mondott szentbeszédet, koncelebrált a múlt hónapban aranymiséssé vált ifj. Tamás József csíklázárfalvi plébános, aki ezúttal is aranymisés áldást mondott, valamint Ilyés K. Imre esztelneki plébános.
2020-07-28: Közélet - Iochom István:

Egy hónapja áll a munka (Utcafelújítás Kézdivásárhelyen)

Hosszas előkészületek után nemrég kezdődött el a Bem utca vasúti átjárótól a várostábláig tartó szakaszának korszerűsítése. A kivitelező cég első lépésként az új vízvezetéket, a szennyvíz- és esővíz-elvezető csatornázás csöveit fekteti le. A munka azonban négy hete áll, a versenytárgyaláson nyertes sepsiszentgyörgyi cég más munkafrontra költözött. Miért álltak le a munkálatok? – kérdeztük a minap Bokor Tibor polgármestertől.