Tekerj egy jó célért!Különleges biciklitúra a cukorbeteg gyermekekért

2020. július 28., kedd, Közélet

Minden tekintetben rendhagyónak ígérkezik a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) idei kerékpáros adománygyűjtő megmozdulása: két hét múlva ugyanis egyetlen kerékpárpárosnak lehet majd szurkolni a Sugásfürdő felé vezető útvonalon, aki azt tervezi, 24 óra alatt 45-ször biciklizik ki és vissza a fürdőtelepre. A különleges teljesítménytúra kedvezményezettje ezúttal a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete, a részletekről tegnap számoltak be a kezdeményezők és partnerek közös sajtótájékoztatójukon.

  • Dobolyi László, Vajna János és Bereczki Kinga. Fotó: Toró Attila
    Dobolyi László, Vajna János és Bereczki Kinga. Fotó: Toró Attila

A népszerű Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő rendezvény idei alapötlete a 21 éves Vajna Jánostól származik, aki nem kevesebbet tűzött ki célul, mint azt, hogy teljesíti az Everesting-kihívást. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy adott hegyi szakaszon annyiszor kell fel- és lemenni, míg teljesül a Mount Everest 8848 m-es szintkülönbsége. Jani nemcsak megrögzött kerékpáros, de 16 éve cukorbeteg is, az augusztus 8-ra tervezett teljesítménytúrával pedig a cukorbeteg gyermekeket és fiatalokat támogató civil szervezet számára szeretne adományokat gyűjteni. Akkor vetődött fel benne, hogy megpróbálja teljesíteni ezt a túrát, amikor tavaly novemberi biciklis balesetét követően lábadozott. Komolyan megsérült, egyebek közt három csigolyája is eltörött, a felépülés pedig hosszas volt. Mint a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a hozzá hasonló helyzetben lévőkön szeretne segíteni, hiszen a cukorbeteg gyermekeket felkaroló egyesülettől ő maga is sokat kapott az évek során, számtalan rendezvényük, táboruk résztvevője volt. Jani több éve biciklizik és komolyan készül a testet-lelket egyaránt próbára tevő túrára, melyet hosszabb pihenő és alvás nélkül kell végigbiciklizni.

Elmondta, ma már kevesebb alkalommal fordul elő, hogy vércukorszintje lecsökken, a pihenők alatt pedig pótolja majd mindazt, amire szervezetének szüksége van, s azt reméli, a betegség nem áll útjába a kitűzött cél megvalósításában. Tavaly összesen négyezer, idén pedig már több mint ötezer kilométert tekert, hetente átlagban 300–700 km-t tesz meg. Dobolyi László elismerte, nem egyszerű teljesíteni a kihívást, de minden tekintetben támogatják Janit, akit a túra kezdetétől a végéig kísérnek, orvos és asszisztens is lesz majd a csapatban, akik felügyelik állapotát. Bereczki Kinga, a HKA ügyvezetője leszögezte: segítik Janit, hogy vágyát teljesítse, s hisz abban, hogy sikerrel jár. Számára megható volt, hogy a fiatalember a kiemelkedő teljesítményen túl arra törekszik, hogy másokat is segítsen. Ezért arra biztat mindenkit, hogy álljanak mellé és támogassák.

A túra augusztus 8-án hajnali egy órakor indul a Csaba forrástól a Sugásfürdőig tartó szakaszon, és a kezdeményező tervei szerint éjfélkor zárul. Adományozni a helyszínen lehet majd, de a Háromszéki Közösségi Alapítvány irodájában (Templom u. 1A / Amöba Oktatási Központ) is készpénzzel, naponta 10–16 óra között, illetve közvetlen banki átutalással a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesületének számlájára: Banca Transilvania, Suc. Sf. Gheorghe, RO79BTRL01501205D20206XX. A szervezők szerint a helyszínen lehet majd szurkolni Janinak, és arra is lehetőség lesz, hogy akár néhányan vele együtt kerékpározzanak, biztonságukra pedig mindvégig felügyelnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-28: Közélet - Iochom István:

Egy hónapja áll a munka (Utcafelújítás Kézdivásárhelyen)

Hosszas előkészületek után nemrég kezdődött el a Bem utca vasúti átjárótól a várostábláig tartó szakaszának korszerűsítése. A kivitelező cég első lépésként az új vízvezetéket, a szennyvíz- és esővíz-elvezető csatornázás csöveit fekteti le. A munka azonban négy hete áll, a versenytárgyaláson nyertes sepsiszentgyörgyi cég más munkafrontra költözött. Miért álltak le a munkálatok? – kérdeztük a minap Bokor Tibor polgármestertől.
2020-07-28: Közélet - Bokor Gábor:

Fát kedvezményesen (Kommandó)

Kommandón hat hónapot tart a tél, de ennél tovább, legalább nyolc hónapon át kell fűteni a hegyvidéki településen, így a helybeliek számára létfontosságú, hogy kellő mennyiségben vásárolhassanak tűzifát.