A román himnusz napja SepsiszentgyörgyönEngedély nélkül is ünnepel a szélsőséges román szervezet

2020. július 28., kedd, Közélet

Sepsiszentgyörgy központjában ünnepli szerdán a himnusz napját a Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület és a NOI csoport. Az úzvölgyi temetőrombolás kapcsán elhíresült szervezet Facebook-bejegyzésében népszerűsíti a rendezvényt, s arra buzdít, hogy a résztvevők az ország szívében, ott énekeljék közösen a himnuszt, „ahol a legnehezebb”. Az önkormányzat nem járult hozzá engedélyével a rendezvényhez.

  • Fotó: A Calea Neamului Egyesület Facebook-oldala
    Fotó: A Calea Neamului Egyesület Facebook-oldala

A Nemzet Útja egyesület - mely a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának is tagja - a sepsiszentgyörgyi Mihály Vitéz szobor előtt 15 órakor tartja meg rendezvényét, mely során eléneklik az ország himnuszát, a rövid felszólalások mellett pedig versek, énekek hangzanak el. Innen a hősök temetőjébe vonulnak, s mint az említett bejegyzésből kiderül, a NOI csoport hatalmas, kellemes meglepetéssel is készül az eseményre.

A július 29-i rendezvényről tájékoztatták az önkormányzatot, egy keddi gyűlésen pedig megbeszélés témája is volt, végül az a döntés született, hogy nem engedélyezik – tudtuk meg Antal Árpádtól. Sepsiszentgyörgy polgármestere egészségvédelmi érveket hozott fel, mint mondta, azt tapasztalják, hogy a szervezők felhívására általában az ország különböző megyéiből érkeznek a résztvevők, ez pedig a jelenlegi járványhelyzetben aggasztó. Kovászna megyében jó a helyzet, nem kellene olyan térségekből idehurcolni a vírust, ahol magas a fertőzöttek aránya – fejtette ki. A hatóságok jogosnak tartották a városvezető álláspontját, ám leszögezték, az önkormányzatnak nincs jogában betiltani az ünnepséget, hiszen létezik hatályos szabályozás arra, hogy milyen feltételek mellett szervezhető meg egy hasonló program. Antal Árpád megjegyezte, a csendőrség és a rendőrség képviselői nyomatékosították, amennyiben a résztvevők nem tartják be az érvényben lévő szabályozásokat, megbírságolják őket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-28: Belföld - :

Nem csökken ezer alá az új esetek száma

Meghaladta a 47 ezret koronavírussal fertőzöttek száma Romániában, miután kedden délben ismét sok új, összesen 1151 esetet jelentettek a hatóságok. Az újratesztelések nyomán 594 személyről derült ki, hogy megfertőződtek. Háromszéken három új esetet igazoltak, ezzel 401-re nőtt a nyilvántartott koronavírusos megbetegedések száma a megyében.
2020-07-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Apróhirdetések, gyászjelentők
* Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk.