Kötelező maszkviselet a köztereken

2020. július 30., csütörtök, Belföld

Argeș megye után tegnap az ország más régióiban is elrendelték a hatóságok a védőmaszk kötelező használatát köztereken. Ludovic Orban kormányfő a tegnap délutáni kormányülés kezdetén ismertette, felhatalmazzák a megyei hatóságokat, hogy eldöntsék, mikor és hol teszik kötelezővé a védőmaszkok használatát. A teraszok kapcsán kifejtette, azok működésének korlátozásáról az országos vészhelyzeti bizottság dönt a megyei bizottságok vagy a műszaki-tudományos támogató csoport javaslatára.

  • Fotó: Hvg.hu
    Fotó: Hvg.hu

Dâmbovița megyében, ahol nagyon magas a koronavírussal fertőzöttek száma, mától kötelező módon használni kell megyeszerte nyílt közterületeken a védőmaszkot. Emellett a piacokon és vásárokban a kereskedőknek kesztyűt is kell viselniük. Hasonló intézkedés lépett életbe Brassó megyében is, ahol az illetékes hatóságok tegnap úgy határoztak, a piacokon, állat- vagy hagyományos termékvásárokon augusztus elsejétől kötelező a védőmaszk használata. Emellett minden olyan kül- vagy beltéri rendezvényen, ahol több ember gyűlik össze vagy tömeg alakulhat ki, a zsúfolt területeken, sétálóövezetekben is csak maszkban lehet közlekedni – számolt be a döntésről a Digi24. A hírtelevízió szerint a fővárosban is hasonló rendelet bevezetésére készülnek, mely Bukarest régi belvárosát érintené. A javaslat Aurelian Bădulescu főpolgármester-helyettestől származik, és egy hétfői gyűlésen vitatják meg. Az elöljáró szerint első körben harminc napra rendelnék el a kötelező maszkviselést a régi városrész sétálóövezeteiben.

A Mediafax hírügynökség szerint Galac megyében is elrendelték a kötelező maszkviselést az 5 évesnél idősebbek számára zsúfolt nyílt és zárt terekben egyaránt. A vendéglátó egységek teraszain hétköznapokon este tíz, hétvégén pedig este 11 óráig tarthatók esküvők, keresztelők vagy családi összejövetelek. Vâlcea megyében a strandokon, medencék környékén kell maszkot viselniük a látogatóknak, a piacokon pedig kötelező lesz ezentúl a kesztyű használata is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-30: Vélemény - :

Teológus kényszerszabadságon (Református hírnök)

A világjárvány által előidézett szokatlan állapot nem csak a lelkészek számára hozott sok újat és nehézséget, hanem a teológushallgatóknak is megterhelő, furcsa időszak volt. Megkértük néhányukat, hogy mondják el ők maguk, miként élték meg a szükségállapotot, a bezártságot, és azt, hogy a tanulás már nem szemtől szemben, hanem online zajlott. Fogadják és olvassák szeretettel szívből jövő beszámolóikat, bizonyságtételeiket.
2020-07-30: Belföld - :

A szociáldemokratákat hibáztatja Iohannis

Klaus Iohannis államfő a Szociáldemokrata Pártot tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért, mivel a parlamentben szövetségesei révén többségben lévő SZDP szerinte „példátlan cinizmussal” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.