A szociáldemokratákat hibáztatja Iohannis

2020. július 30., csütörtök, Belföld

Klaus Iohannis államfő a Szociáldemokrata Pártot tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért, mivel a parlamentben szövetségesei révén többségben lévő SZDP szerinte „példátlan cinizmussal” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

  • Fotó: presidency.ro
    Fotó: presidency.ro

Iohannis tegnapi sajtóértekezletén rámutatott: a Nemzeti Liberális Párt kisebbségi kormányát a korábbi karanténintézkedések jogalapját eltörlő alkotmánybírósági döntés fosztotta meg a járvány féken tartásának egyik legfontosabb eszközétől, a fertőzöttek elkülönítésének és a velük érintkezők karanténba helyezésének lehetőségétől. Ebben a helyzetben a kormány által sürgősségi eljárással beterjesztett új karanténtörvény elfogadását Iohannis szerint az SZDP hetekig hátráltatta, egyes politikusok pedig a helyzet súlyosságát bagatellizálva engedetlenségre bujtották a lakosságot.

Az elnök szerint az SZDP a kormány ellen augusztus közepén beterjesztendő újabb bizalmatlansági indítvány kilátásba helyezésével is csak politikai hasznot próbál húzni az egészségügyi válságból, mert egyébként szerinte a kisebbségi kormány tisztességesen helyt állt, nincs miért leváltani.

A szeptember 27-ére kiírt helyhatósági választások újbóli elhalasztásának szükségességét firtató újságírói kérdésre válaszolva Iohannis úgy értékelte: szükség van az önkormányzati vezetők legitimitásának „helyreállítására”, és lehet, hogy egy későbbi időpont, amikor a koronavírus-járványra az influenza is rátevődik, még rosszabb lenne. Szerinte magát a voksolást meg lehet szervezni biztonságos körülmények között, de a kampány minden bizonnyal nagyban eltér majd a megszokottól.

Ami az iskolakezdést illeti, Iohannis rámutatott: most már biztos, hogy a 2020–2021-es tanév nem a normális körülmények között indul, nem térhet vissza minden tanuló az iskolapadba, de egy kizárólag távoktatásra alapozó megoldás sem lehet járható út. A kialakítandó vegyes rendszerről egy-két héten belül közölnek majd részleteket – ígérte.

Újságírói felvetésre kijelentette, a nyugdíjak nőni fognak, azonban a 40 százalékos emelés „egész egyszerűen lehetetlen”, mert nincs rá pénz. Nyomatékosította, arról, hogy milyen mértékben nőnek majd a nyugdíjak, a kormány fog dönteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2020-07-30: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Kötelező maszkviselet a köztereken

Argeș megye után tegnap az ország más régióiban is elrendelték a hatóságok a védőmaszk kötelező használatát köztereken. Ludovic Orban kormányfő a tegnap délutáni kormányülés kezdetén ismertette, felhatalmazzák a megyei hatóságokat, hogy eldöntsék, mikor és hol teszik kötelezővé a védőmaszkok használatát. A teraszok kapcsán kifejtette, azok működésének korlátozásáról az országos vészhelyzeti bizottság dönt a megyei bizottságok vagy a műszaki-tudományos támogató csoport javaslatára.
2020-07-30: Belföld - :

Fokozatosan emelik a gyermekpénzt

Nincs elegendő pénz az államkasszában a gyermeknevelési pótlék megduplázására, ezért a munkaügyi tárca a tegnap délutáni kormányülésen bemutatott határozattervezetében azt javasolta, hogy a juttatást fokozatosan emeljék 2022 júliusáig.