Hírsaláta

2020. július 30., csütörtök, Belföld

BIZONYTALAN TANÉVKEZDÉS. Az iskolák nagyobbik része nincs felkészülve a hibrid oktatás bevezetésére, de arra, hogy hol milyen hiányosságok vannak, csak a minap elkezdődött eszközkészleti felmérés ad majd választ.

  • Forrás: Inquam Photos
    Forrás: Inquam Photos

A digitális eszközökkel nem rendelkező diákok számára a táblagépek országos szintű beszerzési eljárása már elkezdődött, de arról még nincs döntés, hogy miként zajlik majd az oktatás a másfél hónap múlva kezdődő új tanévben. Az oktatás módjáról is egyeztettek volna az oktatási minisztérium képviselői a múlt hétvégére tervezett találkozón a megyei tanfelügyelőségek vezetőivel, ám a járványügyi helyzet miatt az utolsó pillanatban lemondták a konferenciát. A szeptemberben kezdődő 2020–2021-es tanévet érintő kérdésekben azonban egyre sürgetőbb a döntés, hogy a tanintézeteknek maradjon ideje a felkészülésre. A járványügyi helyzettől függően három lehetséges forgatókönyv szerint történhet majd az oktatás: hagyományos módon, tehát a diákok személyes jelenlétével; hibrid módszerrel – amikor a diákok fele bejár az iskolába, a másik fele pedig távoktatásban tanul, majd kéthetente cserélnek; a harmadik forgatókönyv pedig az online oktatás. Monica Ani­sie oktatási miniszter szerint utóbbira az oktatási rendszer nem volt felkészítve. (Székelyhon)

NEM LASSUL A JÁRVÁNY. Múlt héten Bukarestben, valamint Argeş, Brassó, Prahova és Dâmboviţa megyében regisztrálták az új koronavírus-esetek több mint egyharmadát (37,4 százalékát) – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet. Adataik szerint július 20-a és 26-a között a halálesetek 37,8 százalékát Bukarestben, valamint Argeş, Prahova, Dâmboviţa és Buzău megyében regisztrálták. Az intézet szerint 34 megyében, illetve a fővárosban növekvőben van az új megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva, ugyanakkor tizenkettőből egy fertőzött az egészségügyi személyzet tagja. Nelu Tătaru egészségügyi tárcavezető szerint amennyiben az emberek betartják a legfontosabb szabályokat, az új esetek számának 2–3 hét alatt mérséklődnie kellene, ellenkező esetben még több új megbetegedésre kell felkészülni. (Agerpres/Digi24)

FERTŐZÉS A MINISZTÉRIUMBAN. Egy újabb – már az ötödik – alkalmazott koronavírus-tesztje lett pozitív a külügyminisztérium kötelékéből. A tárca közleménye szerint a mostani eset az egyetlen fertőzött azok közül, akik a július 23-án bejelentett két fertőzött valamelyikével közvetlen kapcsolatba léptek. Az intézményben meghozták a szükséges óvintézkedéseket a többi alkalmazott védelmében. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2020-07-30: Belföld - :

Fokozatosan emelik a gyermekpénzt

Nincs elegendő pénz az államkasszában a gyermeknevelési pótlék megduplázására, ezért a munkaügyi tárca a tegnap délutáni kormányülésen bemutatott határozattervezetében azt javasolta, hogy a juttatást fokozatosan emeljék 2022 júliusáig.
2020-07-30: Világfigyelő - :

Segítenek a testvértelepülések (Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért)

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet – írja tegnapi számában a Magyar Nemzet.