Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiókértSegítenek a testvértelepülések

2020. július 30., csütörtök, Világfigyelő

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet – írja tegnapi számában a Magyar Nemzet.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a lapnak elmondta: levéllel fordul az önkormányzati érdekképviseletek vezetőihez, hogy tagjaik vegyék fel a kapcsolatot a testvérvárosaikkal és -megyéikkel, és kérjék meg őket arra, álljanak a székely petíció mellé. Az ötletgazda önkormányzati vezető szerint ez sokat lendíthetne a székely petíció nemzetközi kampányán, és további, legalább négy országban is összegyűlhetne a jogszabályban meghatározott aláírásszám. Ez eddig Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában sikerült, de a gyűjtés november 7-ig tart.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab polgármestere támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Schmidt Jenő jelezte: Tabnak is van két felvidéki (Szimő és Pered) és egy székely (Tusnádfürdő) testvértelepülése, ahol szintén sokat tehetnek az ügy sikeréért. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, egyben Szentkirály polgármestere szerint nagyon változó, hogy egy-egy önkormányzat mennyit tud segíteni a testvérvárosi kapcsolatain keresztül a székely petíciós kampányban. Ez függ attól, hogy egy település vezetése mennyire kíván az ügy mellé állni, illetve hogy két önkormányzat testvértelepülési kapcsolata mennyire élő – vélte.

A kezdeményezés tétje: ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra. Az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó új szabályok szerint a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal hosszabbítják meg az aláírások eredeti gyűjtési időszakát azon kezdeményezéseknél, amelyek 2020. március 11-én már folyamatban voltak. A petícióhoz július 18-a óta gyűlnek újra az aláírások. A petíció kampánycsapata, az Írdalá.hu új vállalást tett. Egymillió helyett kétmillió aláírást szeretnének Brüsszel asztalára tenni, és hét helyett tíz országban teljesítenék a szükséges aláírási limitet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-07-30: Belföld - :

Hírsaláta

BIZONYTALAN TANÉVKEZDÉS. Az iskolák nagyobbik része nincs felkészülve a hibrid oktatás bevezetésére, de arra, hogy hol milyen hiányosságok vannak, csak a minap elkezdődött eszközkészleti felmérés ad majd választ.
2020-07-30: Világfigyelő - :

Európába is jut a koronavírus elleni gyógyszerből

Az Európai Bizottság szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal az újfajta koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról – jelentette be tegnap Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője.