Átlagbér

2020. augusztus 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A bruttó átlagbér 181 lejjel 5369 lejre nőtt idén júniusban az előző hónaphoz képest, a növekedés 3,5 százalékos – közölte a statisztikai intézet. Ugyanakkor a nettó átlagbér 119 lejjel 3298 lejre emelkedett, ami 3,7 százalékos bővülést jelent.

  • Ferencz Csaba
    Ferencz Csaba

A legjobban júniusban is az IT-szektorban lehetett keresni, itt a nettó átlagbér elérte a 7540 lejt, a legkevesebbet – átlagban 1773 lejt – a vendéglátóiparban dolgozók vihettek haza. A statisztikai intézet szerint a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy számos vállalat újraindította a termelést, illetve nagyobb bevételekhez jutott, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb mértékben, 27,2 százalékkal a szállodákban és éttermekben dolgozók bére nőtt a májusi, nagyon rossznak számító hónaphoz viszonyítva. Az állami szektorban júniusban 2,9 százalékkal nőtt a nettó átlagbér, ami elsősorban az üdülési jegyeknek tudható be. Éves összehasonlításban az idei hatodik hónapban 5 százalékkal emelkedett a nettó átlagbér Romániában.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2020-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Járványköltségek

Június 30-ig az állami, az önkormányzati költségvetésből összesen 5 milliárd lejt költöttek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – áll az állami számvevőszék jelentésében.
2020-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Keretösszeg

Az Európai Bizottság jóváhagyását követően 15-ről 20 milliárd euróra emelik az IMM Invest program keretösszegét.