Aki nem próbálkozik, biztosan nem nyer

2020. augusztus 25., kedd, Gazdakör

Nagy volt a lelkesedés a gazdatársadalomban – főként a fiatal gazdák körében –, amikor kiderült, hogy a mezőgazdasági minisztérium több mint negyvenmillió eurós összeget „talált” az intézmény költségvetésének valamelyik mély bugyrában. Az összeget a fiatal gazdák vidéken való megtelepedésének támogatására fordították – korábban arról volt szó, minden pénz elfogyott, újabb kiírásra csak a friss uniós költségvetés keretében kerülhet sor.

Aztán csökkent a lelkesedés, amikor kiderült, hogy az agrártárcánál az összeg szinte felét külföldi mezőgazdaságban dolgozó, de hazatérni óhajtó és tevékenységüket szülőföldjükön folytatni kívánó fiatalok támogatására különítették el. Még inkább leesett a csengettyű, amikor az is kiderült, hogy a pontozási rendszer nagyon szigorú, a kiírás első hónapjában lényegében csak azok rúghattak labdába, akiknek felsőfokú mezőgazdasági végzettségük volt. Mindezek okán még az érdeklődés is gyenge volt, nemhogy számos pályázatot tegyenek le a fiatal gazdák.

Ezt követően a minisztériumban lepődtek meg: álmukban sem gondolták volna, hogy a lehetséges pályázók ennyire közömbösek lesznek az amúgy kecsegtető kiírás iránt. Hihetetlen, de a hazatelepülési vágy is gyengécskének tűnik – egy pályázatot tettek le külföldön dolgozók –, a 40 vagy 50 000 eurós vissza nem térítendő támogatást valószínűleg túlságosan kevésnek találták egy hazai agrárvállalkozás beindításához. De ez az ő bajuk.

A mi bajunk az, hogy hatékonyabban, könnyebb feltételek mellett kellene támogatni azokat, akik minden nehézség ellenére itthon maradtak, dolgoztak szüleikkel együtt, és most a gazdaságok részleges vagy teljes átvétele mellett saját agrárvállalkozásba kezdenének.

Bízunk a mezőgazdasági minisztérium tisztánlátásában, abban, hogy a külföldieknek elkülönített, de fel nem használt pénzalapokat a hazai pályázók számára teszik elérhetővé. Ezért buzdítunk mindenkit, mérje fel saját lehetőségeit, keressen meg egy pályázatíró szakembert és tegye le mielőbb pályázatát. Aki nem próbálkozik, biztosan nem nyer.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-08-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Közeleg a határidő

A Pro Economica Alapítvány felhívja a Mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatása Hargita, Kovászna és Maros megye területén (természetes és jogi személyek) program keretében pályázók figyelmét, hogy a 2020. augusztus 31-i határidő a jelzálogjogok bejegyeztetésére és a végső beszámolók benyújtására jogvesztő határidő, azaz aki eddig nem tölti fel a beszámolóját, a támogatási szerződés értelmében kötelezhető a támogatási összeg visszafizetésére.
2020-08-25: Belföld - :

Eltörölnék a helyi elöljárók külön nyugdíját

Törvénytervezetet nyújtott be a parlamentben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) a polgármesterek, alpolgármesterek, megyeitanács-elnökök és tanácselnök-helyettesek 2021. január 1-jétől esedékes külön nyugdíjának eltörléséről.