Oktatást segítő levéltári felület

2020. szeptember 3., csütörtök, Család

Levéltári iratok, köztük hang- és képanyagok hozzáférését teszi lehetővé diákok, pedagógusok és felsőoktatási tanárok számára az Oktató Lapok elnevezésű applikáció, amelyet augusztus 26-án mutattak be Budapesten.

  • II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós breznai kiáltványának részlete. Fotó: oktatolapok.mnl.gov.hu
    II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós breznai kiáltványának részlete. Fotó: oktatolapok.mnl.gov.hu

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kiemelte: az Oktató Lapokkal a diákok tájékozódhatnak egy-egy őket kiemelten érdeklő témában, a tanárok segítséget kaphatnak a munkájukhoz, valamint akár készségfejlesztésre is használhatók a feltöltött anyagok. Az applikáció segítségével húszmillió dokumentum tölthető le és válik hozzáférhetővé bárki számára.Fontos része az Oktatólapoknak a családfakutatás, márpedig egy nemzet akkor lehet erős, ha erősek a családi kötelékek. Emellett – mutatott rá az államtitkár – napjainkban ismét divatja van a történelem újraírásának. Ha olvassuk a híreket, azt látjuk, már a múlt sem a régi egyes szempontokból, ezért is kiemelten fontos a levéltár működése, ahol a különböző iratokat megőrizték az évszázadok során.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese elmondta: azt szeretnék bemutatni, hogy milyen sokszínű a levéltári feladat­ellátás, valamint azt, hogy egy világjárvány sem akadályozta a levéltárakat szolgáltatásaik fejlesztésében. A felület nem csupán az összes korábbi oktatási tartalmat teszi elérhetővé, hanem gyakorló pedagógusok és a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakemberei által támogatott feladatokat is rendel ezekhez. A felhasználásra kész feladatokat témakörök alapján csoportosítja a segédlet. A kiválasztott témában egy rövid ismertetés található, emellett pedig a témához kapcsolódó összes feladat. A feladatokhoz kapcsolódó képanyag egésze a levéltári gyűjteményre épül, a képeken szereplő dokumentumok digitális példánya teljes terjedelmében letölthető. A találatok szűkíthetők a tanulók kora, adott tematikai egység szerint, illetve aszerint, hogy csoportos vagy egyéni munkára szánt feladatot keres-e a látogató.

Az Oktató Lapok tananyagát a levéltár a továbbiakban folyamatosan gazdagítja, a Magyar Nemzeti Múzeummal egyeztetve hasonló tananyagoknak az egymás rendszerében való elérhetőségét biztosítja, és a tervek szerint más tantárgyakra is kiterjeszti majd. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2020-09-03: Család - :

Nem megy magától

A házasságok egyik legnagyobb ellensége a „magától” gördülés. Sokan úgy gondolják, hogy a szerelem mindehhez majd elégséges alap lesz, és mindeközben a hagyományos nemi szerepek elleni lázadásuk jeleként elvetnek mindenféle szerződést. De a házasság igazából esküre épülő, vállalt kötelezettségeket magában foglaló szerződés. Soha nem működik magától, meghatározott keretei vannak, mert ha nem lennének, akkor előbb-utóbb kitörne a háború.
2020-09-03: Család - :

A sötét trombitagomba 1.

Latin neve: Craterellus conucopioides. Sajátságosan kellemes ízű, sokféleképpen felhasználható, jól tartósítható. Sokan nem ismerik, esetleg fekete volta miatt idegenkednek tőle és kerülik, vagy csupán nem ismerik különféle felhasználási módjait. Pedig a nehezen összetéveszthető gombák közé tartozik, leginkább az ugyancsak ehető szürke rókagombára hasonlít, annak azonban redői vannak, a trombitagomba viszont sima.