Forgalomba került az első orosz vakcina

2020. szeptember 9., szerda, Világfigyelő

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele – közölte az orosz egészségügyi minisztérium tegnapra virradóra.

  • Fotó: en.wikipedia.org
    Fotó: en.wikipedia.org

A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőség-ellenőrzésen. A minisztérium azt ígérte, hogy a vakcina hamarosan az ország régióiba is el fog jutni. Mihail Murasko egészségügyi miniszter közleménye szerint az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődik meg a moszkvai klinikákon 40 ezer önkéntes bevonásával. Az orosz főváros hétfőn arról adott ki tájékoztatást, hogy a kísérletben való részvételre mintegy 25 ezren jelentkeztek. Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5099-cel 1 035 789-re emelkedett a tegnap közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 94
szavazógép
2020-09-09: Világfigyelő - :

Újra megnyílt határátkelők

Az ingázók, a munkavállalók érdekében, az egészségügyi biztonság szigorú fenntartása mellett, a szeptember elsején elrendelt határzár után, tegnap ismét megnyílt két határátkelő Magyarország és Szlovákia között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén és Tornanádaskán.
2020-09-09: Belföld - :

Kovács Gergely érsek is megbetegedett

Magas lázzal és rossz közérzettel kórházba szállították Kovács Gergely érseket, akinek a koronavírus-tesztje pozitív lett – közölte a Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal.