Melegebb lakást

2020. szeptember 10., csütörtök, Család

Szeptember 15-étől fogadják az igényléseket a lakások energetikai hatékonyságának növelését ösztönző program keretében, amelyet idén hirdet meg első ízben a környezetvédelmi minisztérium – közölte Costel Alexe miniszter.

  • Fotó: dalostuzep hu
    Fotó: dalostuzep hu

Az Energetikailag Hatékony Lakás program keretében legtöbb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatás igényelhető a Környezetvédelmi Alapon keresztül. A tárcavezető szerint idén 430 millió lejes költségvetése lesz a programnak, az összeg mintegy 9000 igénylésre elegendő.

A program célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Jelen pillanatban a házak nagy része nincs megfelelően hőszigetelve, ezért a külső falak okozta energiaveszteség eléri a 30 százalékot, az ablakok vagy a tető okozta energiaveszteség pedig a 25 százalékot – magyarázta a miniszter. A  beruházás értékének 60 százalékát fedezik. A támogatás odaítélésének előfeltétele egyrészt az energetikai tanúsítás elvégzése, másrészt az igénylőnek olyan projekttel kell jelentkeznie, amely révén legalább egy osztállyal nő a lakás energetikai hatékonysága.

A miniszter elmondta: a programra online lehet majd jelentkezni. Az igénylés elfogadásakor a jelentkező azonosító számot kap, és 60 nap áll a rendelkezésére, hogy benyújtsa a teljes dossziét. A beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani. A szükséges felszerelések az országon belül bárhonnan beszerezhetők, a munkálatokat azonban kizárólag erre szakosodott cégek végezhetik. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1008
szavazógép
2020-09-10: Család - :

A sötét trombitagomba 2.

Trombitagombánk magyar népi nevei a Kárpát-medencében: barátfül (Bikafalva, Udvarhelyszék), bokszgomba (Kézdiszék), feketegomba (Sepsikőröspatak), fekete fűszergomba (Darány, Baranya), feketegomba (Őrség, Vas), fekete rókagomba (Kézdiszék), fekete tölcsérgomba (Zemplén), fekete trombitagomba (Darány, Baranya), fűszergomba (Baranya, Vas), haláltrombita (Esztelnek és Sepsikőröspatak, Háromszék), kürtgomba (Kézdiszék), tölcsérgomba (Őrség), trombitagomba (Szentgál, Bakony vidéke; Hosszúfalu, Muravidék).
2020-09-10: Család - :

Lehet kérdezni

Két zöldszámot létesített az oktatási minisztérium az új tanévvel kapcsolatos információszerzés könnyítése érdekében.