Tanévkezdési szabályozások

2020. szeptember 10., csütörtök, Belföld

Kizárólag online is tanulhat egy gyermek, ha van ehhez orvosi igazolása – jelentette ki Monica Anisie tanügyminiszter. Kifejtette: az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletében több olyan helyzetet is megjelöl, amikor a szülő úgy dönthet, hogy gyermeke otthon marad és kizárólag online oktatásban vesz részt: ha a gyermek olyan betegségben szenved, amely súlyossá válhat, ha elkapja a vírust, vagy ha a családjában olyan személyek is vannak, akiket súlyosan érinthet egy esetleges fertőzés.

  • Fotó: mediafax.ro
    Fotó: mediafax.ro

A vegyes oktatás úgy működne, hogy az otthon levő diákoknak számítógépen közvetítik az osztályból a leckét. Ebben a pedagógusok segítségére lehetnek az iskola könyvtárosai, laboránsai, illetve a kisegítő személyzet más tagjai, mivel a könyvtárak amúgy is zárva maradnak. A minisztérium 82 ezer, kétéves internetszerződéssel rendelkező táblagépet már előkészített, ezeket oda küldik, ahol csak online oktatás lesz – mondta még Anisie, hangsúlyozva, hogy európai alapokból az iskolák is szerezhetnek be elektronikus felszereléseket. Elmondta, hogy a kormány 175 millió eurót utalt ki eszközökre és mobilvécékre, és azt javasolta, hogy idén legfeljebb az első osztályosoknak tartsanak megnyitó ünnepségeket, és kizárólag az udvaron. A miniszter szerint jelenleg nincs pedagógushiány az oktatásban, és ha egy-egy tanár nem tudja folytatni az iskolai tevékenységét, helyettesíteni fogják. Ami a tanítás lényegét illeti, Monica Anisie leszögezte: az iskolai tanterv a kulcsfontosságú készségek kifejlesztését írja elő. A különböző tartalmak tanítása a pedagógusoktól is függ, a lényeg az, hogy a tanév végére a diákok elsajátítsák a készségeket, nem pedig az, hogy minden szöveget megtanuljanak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-10: Belföld - :

Meg kell tanulni románul

Az erdélyi magyarok soraiban szinte teljes az egyetértés abban, hogy a magyar gyermekeknek jól meg kell tanulniuk románul: egy tegnap ismertetett, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet és a Bálványos Intézet által reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka nagyon fontosnak, 22 százaléka pedig fontosnak tartotta, hogy a gyermekek jól megtanuljanak románul, és csupán 1-1 százalék gondolta, hogy ez nem fontos, vagy egyáltalán nem fontos. Ennek ellenére a megkérdezettek magukévá tették azt a román társadalomban széles körben elterjedt sztereotípiát, hogy „sok magyar nem is akar megtanulni románul”. Ezzel a megállapítással ugyanis 34 százalékuk teljes mértékben, további 13 százalékuk pedig nagy mértékben egyetértett, de a kijelentést nem magára, hanem másokra vonatkoztatta.
2020-09-10: Belföld - :

Több tanító kell

Az EU tagállamai közül Romániában jut a legtöbb elemi osztályos tanuló egy tanítóra – közölte tegnap az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat). 2018-ban az Európai Unió 27 tagállamában összesen 24,5 millió elemi osztályos tanuló és 1,8 millió tanító volt, egy tanítóra átlagosan 13,6 tanuló jutott.