Új otthon a Székely Mikó Kollégium kisdiákjainak

2020. szeptember 10., csütörtök, Közélet

Kevés iskola pedagógusa mondhatja el, hogy olyan iskolában kezdi a tanévet, ahol a padoktól a székekig, a táblától a falfestésig, az udvar szabadtéri bútorzatától a játszótérig minden új, ráadásul a tanítók, tanárok dönthették el közösen, hogy milyen környezetben szeretnének tanítani, és a kivitelezés is az ő ötleteik alapján valósult meg. Ez történt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elemi osztályainak helyet adó Gábor Áron utcai, Kós Károly tervezte épületben és a hozzá tartozó kétszintes szabadtéri felületen, amelyet csütörtökön mutatott be a sajtó képviselőinek Antal Árpád polgármester és Kondor Ágota iskolaigazgató.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

A legrövidebben a Victor Babeș utca felől megközelíthető felső udvarszinten felújított épületben tizenegy osztályt rendeztek be, itt fognak tanulni az előkészítő osztályosok, elsősök és másodikosok. A bejárattal szembeni diófa alatt padokkal ellátott lugast képeztek ki, az épület mögött jól felszerelt játszótér várja a kicsiket, ennek szomszédságában van a műfüves sportpálya, valamint az ugrógödörrel is ellátott atlétikai kispálya. Szabadtéri létesítményekben az alsó udvar is bővelkedik, a gumírozott fedésű udvarrészen már tavalytól állnak a pingpongasztalok, lesz vízszintes felületen bejárható mászófal, s bár a tornaterem még romokban, annak felújításán is dolgoznak.

 

 

A főépületben kilenc tanterem és három laboratórium (idegen nyelv, természettudományok és informatika) fog működni, ebben az épületben  tanulnak a harmadikosok és a negyedikesek, a tanári szoba is itt kap helyett, ugyanúgy, mint korábban, közel a főbejárathoz. A bentlakókon kívül a délutáni oktatást is igénylő gyermekeknek főznek a teljesen új felszereléssel ellátott konyhán, az étkezőben kicserélik a bútorokat, a díszterem sorsáról később döntenek.

Kondor Ágota iskolaigazgató elmondta, a hátralévő munkálatokkal egy időben a még hiányzó digitális eszközöket is beszerelik, és hangsúlyozta: a tantermekben folyó oktatótevékenység mellett éppen olyan fontosnak tartják, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek mozgással a szabadban, ezért keresik a megoldást, hogy felügyelet alatt délután is legyenek szabadtéri foglalkozások az iskola udvarán, sportpályáján.

 

 

Az egykori Kós Károly Szakközépiskolában tartott avató jellegű tájékoztatón Antal Árpád polgármester beszámolt a város óvodáinak, iskoláinak az önkormányzat által támogatott felújítási, építési, korszerűsítési munkálatairól, az idei tanévkezdéshez nyújtott 5,2 millió lej értékű támogatásról, és azt mondta: Sepsiszentgyörgy készen áll, hogy a megyeközpontban működő harmincöt oktatási egységben több, mint tízezer óvodás és iskolás számára tanévet nyissanak. Lapunk kérdésére elmondta, a Székely Mikó Kollégiumnak átadott Kós Károly-épület felújítását a helyi önkormányzat önerőből állta, de közelebbről megkötik a Központi Fejlesztési Régiónál azt az uniós pályázati szerződést, amelynek révén az összeg 98 százalékát visszakapják. Került, amibe került, megérte – mondotta.

 

Várják az előkészítősöket

A Kós Károly tervezte iskolaépületben tett látogatás alkalmával a Székely Mikó Kollégium öt előkészítő osztályának tanítóit kérdeztük, miként készülnek a hat éves gyermekekkel való találkozásra, mit jelent számukra az, hogy a járványhelyzet miatt egy teljesen szokatlan tanév vár rájuk.

Márton Magdolna szerint ez a tanév új kihívások elé állítja a pedagógusokat, a gyermekeket és a szülőket, és az lesz nehéz, hogy megtalálják a módját annak, hogyan közelítsék meg minél jobban a normalitást. Egyelőre nem tudja elképzelni, milyen lesz maszkban tanítani olyan gyermekeket, akiket még nem ismer, és akik nem ismerik őt.

Urbán Laura úgy véli, fontos, hogy a gyermekek érzelmi biztonságát tartsák szinten, ne a félelmet erősítsék bennük a sok előírás miatt, de a higiéniai szabályokra is megtanítja a kicsiket, és elmondja nekik, hogy ez milyen fontos a saját és társaik egészségének megvédése szempontjából.

 

 

Mihály Eszter szerint az előkészítő osztály elsődleges szerepe, hogy a gyermekek hozzászokjanak az iskolához, megtanuljanak beilleszkedni ebbe a környezetbe, szerinte ez járványidőben sincs másképpen, ezért fontos, hogy a szülők, a tanítók és a diákok nyitottak legyenek az ezzel a helyzettel kapcsolatos dolgok megoldására.

Balogh Erika szerint az első iskolai évben a játékosság a fontos, de azért tanulnak is, hisz ismerkednek a számokkal és a betűelemekkel.

Gáll Éva is arra törekszik, hogy megértésre találjon a szülők körében, engedjék iskolába a gyermekeket, ők pedig mindent megtesznek a biztonságukért és azért, hogy bevezessék őket az iskola rendjébe. Elmondta, a vakációban nagyon sokat dolgoztak, hogy megfelelő körülmények között fogadják a gyermekeket, személyesen pedig értékeli, hogy az iskola elfogadta a javaslataikat, padot, széket, függönyt tervezhettek, ők alakíthatták a környezetüket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2020-09-10: Belföld - :

A járvány második púpján

Továbbra is magas az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma, a legfrissebb jelentés szerint országszinten 1380 pozitív eredmény született a legutóbbi 24 órában elvégzett 25 185 tesztből. A fertőzöttek száma ezzel 99 684-re emelkedett Romániában, Háromszéken pedig – ahol ezúttal kicsi a növekedés, 2 új esetet jegyeztek az előző naphoz képest – 904-re.
2020-09-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SIMON ANNA (szül. MAKSAI) életének 91. évében elhunyt.
Temetése 2020. szeptember 12-én 14 órakor lesz a vártemplomi református temetőben.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
4318652