A kiskorúak védelmében

2020. szeptember 11., péntek, Belföld

Több mint 30 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amely világos szabályokat követel a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazások kivizsgálásához.

  • Fotó: Spotmedia
    Fotó: Spotmedia

A folyamodványt tegnap nyújtották be az igazságügyi minisztériumhoz, amelynek bejáratánál több plüssjátékot helyeztek el, így hangsúlyozva a hatóságoknak, hogy „az áldozatok gyermekek, akiknek oltalmazásában az állam kudarcot vallott”. Denisa Soare, a Declic aktivistája elmondta: „Romániában a helyzet egyre rosszabb. Minden hatodik órában szexuális bántalmazás ér egy-egy kiskorút, az áldozatok átlagkora 7 év. A bántalmazók felfüggesztett börtönbüntetéseket kapnak, szabadlábon védekeznek, az áldozatokkal való foglalkozásokhoz pedig nincsenek szakemberek. A petícióban olyan intézmény létrehozását is követelik, amely kizárólag a szexuális agresszió áldozatainak támogatásával és védelmével foglalkozik, és konkrét cselekvési tervet várnak a minisztertől. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 94
szavazógép
2020-09-11: Belföld - :

A családon belüli erőszak ellen

Állást foglalt az Európai Néppárt Nőszervezete (EPPWomen) a családon belüli erőszak ellen, a dokumentum alapját az RMDSZ nőszervezetét vezető Biró Rozália elnök és Bálint Margit alelnök javaslatai képezik.
2020-09-11: Belföld - :

Éhségsztrájk Marosnémetin

Éhségsztrájkba kezdett tegnap a marosnémeti hőerőmű négy alkalmazottja, mert hat hónapja nem kaptak kézhez bizonyos juttatásokat, és jövőjük is bizonytalan.