Átadták a fotópályázat díjait

2020. szeptember 15., kedd, Gazdakör

A napokban osztották ki a díjakat az AgroSIC Közösségek Közti Fejlesztési Társulás által meghirdetett Székely gazda fotópályázat nyerteseinek. Az eseményre az AgroSIC székhelyén került sor, több kategóriában vehették át a nyereményeket a jó kezű, a mezőgazdaság mindennapjait megörökítő fotósok, illetve videósok. A benyújtott pályamunkákat elbíráló bizottság az értékelésnél a felvétel minősége, mondanivalója mellett figyelembe vette az AgroSIC oldalán bemutatott fotókra, videókra kapott kedvelések számát is.

  • Az élet iskolája, így szünidőben
    Az élet iskolája, így szünidőben

Fotó kategóriá­ban első helyezett lett Kádár Zsolt uzoni gazda, ő 3000 lejes díjat vehetett át. Őt követte a  mikóújfalusi Kicsi Vencel (2000 lej), majd Kovács Attila Szörcséről (1000 lejes nyereménnyel). A fotó kategória különdíját – 1000 lejt – az angyalosi Váncsa Jenő vehette át. Videó kategóriában győzött Putirac Miklós illyefalvi gazda, ő is 1000 lejt kapott.

Ifj. Orbán Miklóst, az AgroSIC ügyvezető igazgatóját kértük, mondja el véleményét a díjazott munkákról. Putirac Miklós videofelvétele kapcsán kiemelte, a gazda egy újdonságnak számító kukoricatechnológiát, az úgynevezett ikersoros (twin row) vetést örökítette meg. A még nem széles körben alkalmazott technológia nagyban hozzájárulhat a kukoricatermelés költségeinek csökkentéséhez, ugyanakkor a termésmennyiség növelését is eredményezheti, ha betartják az előírt műszaki, növényvédelmi és betakarítási szabályokat.

Kádár Zsolt felvételén a burgonyakultúrában alkalmazott bakhátkészítést örökítette meg. A képen jól látszik a bakhátkészítő forgókapával már megművelt és az át nem járt terület közötti különbség.

Kicsi Vencel az új generációk – a borjú és a fiatal gazda – közötti összhangot, a közös jövő tervezését tudta sokatmondóan dokumentálni. A felvétel címe: Az élet iskolája így, szünidőben.

Kovács Attila fotója vegyszeres kezelést rögzít. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk a növények betegségeinek, kár­tevőinek elhárítására. De meg kell érteni, hogy ezekre a kezelésekre szükség van. Sajnos, egy­előre a biokörülmények között előállított termékek iránt csekély az érdeklődés, kevés gazda tud megélni a vegyszermentesen termelt termények után, ezért sokan kényszerülnek a nagyipari mezőgazdaság folytatására – értékelte ifj. Orbán Miklós.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 626
szavazógép
2020-09-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Új vegyszerek alkalmazását engedélyezték

Újabb növényvédelmi szerek alkalmazását hagyta jóvá a mezőgazdasági minisztérium. A rendelet Románia Hivatalos Közlönyében is megjelent. Olyan vegyszerekről van szó, melyeket nem alkalmaznak széles körben a termelők, de egyes növénykultúrák esetében szükség van rájuk. A rendelet az EU-szabályzatoknak megfelelően lépett érvénybe – tudtuk meg a mezőgazdasági minisztérium közleményéből.
2020-09-15: Belföld - :

Hírsaláta

ÍGY KEZDŐDIK TĂTARU REFORMJA? Egy fotómodellből lett 24 éves énekesnő a regionális kórházakat felügyelő igazgatóság tanácsadója az egészségügyi minisztériumban, aki versenyvizsga nélkül jutott a zsíros álláshoz. Azt nyilván nem tudhatjuk, hogy a jogász diplomával rendelkező Codruța Elena Filip hogyan győzte meg – az egészségügy megreformálását egyre gyakrabban hangoztató – Nelu Tătarut és a minisztérium szakembereit az állásinterjún, mivel a területen nulla tapasztalattal rendelkezik, de az tény, hogy a nevét eddig csupán azok ismerhették, akik napirenden vannak a román bulvárhírekkel, a csinos hölgy ugyanis egy (állítólag) népszerű népdalénekes és televíziós műsorvezető, Valentin Sanfira menyasszonya. (Főtér)