Hírsaláta

2020. szeptember 15., kedd, Belföld

ÍGY KEZDŐDIK TĂTARU REFORMJA? Egy fotómodellből lett 24 éves énekesnő a regionális kórházakat felügyelő igazgatóság tanácsadója az egészségügyi minisztériumban, aki versenyvizsga nélkül jutott a zsíros álláshoz. Azt nyilván nem tudhatjuk, hogy a jogász diplomával rendelkező Codruța Elena Filip hogyan győzte meg – az egészségügy megreformálását egyre gyakrabban hangoztató – Nelu Tătarut és a minisztérium szakembereit az állásinterjún, mivel a területen nulla tapasztalattal rendelkezik, de az tény, hogy a nevét eddig csupán azok ismerhették, akik napirenden vannak a román bulvárhírekkel, a csinos hölgy ugyanis egy (állítólag) népszerű népdalénekes és televíziós műsorvezető, Valentin Sanfira menyasszonya. (Főtér)

  • Codruța Elena Filip
    Codruța Elena Filip

PONTA PÉNZES BARÁTAI. Több állami alkalmazott is nagy összegeket adott kölcsön Victor Ponta volt kormányfő pártjának. Ez amúgy bevett gyakorlat a román politikában, a bökkenő az, hogy ezek a kölcsönök vagy szerényebb jövedelmű családoktól, vagy rövid ideje dolgozó fiataloktól származnak, akik még csak nem is tagjai a Pro Románia Pártnak, de olyan is van a támogatók között, akit csalásért elítéltek, vagy az anyapárt, az SZDP színeiben indul a választásokon. Közös bennük az, hogy egyikük sem tudja megmagyarázni, miből adtak fejenként 400 ezer lejes kölcsönt kampánycélokra, hiszen vagyonbevallásaik, illetve befizetett adóik alapján egész évi jövedelmük kisebb ennél, néhányuknak pedig adóssága is jócskán van (többnyire lakásvásárlásra felvett bankhitelek). Victor Ponta természetesen nem tud a párt pénzügyeiről, habár az egyik kölcsön egy közeli ismerősétől és munkatársától származik. A párt kincstárnoka, Mircea-Titus Dobre pedig elbújt a riporter elől, noha a szálak hozzá is vezetnek, több adományozó konstancai (mint ő), vagy a turizmusban érdekelt (ahol miniszter volt).  (G4Media)

SEREGHAJTÓK. Csillagászati magasságokba szökhet idén a költségvetési hiány, azonban az államkasszába továbbra is a tervezettnél kevesebb pénz folyik be az áfából. Az adóbehajtás hatékonyságának tekintetében Románia továbbra is az Európai Unió leggyengébben teljesítő tagállama, a tervezett és a valós adóbevételek közti különbség nálunk három és félszerese az uniós átlagnak. Az Európai Bizottság adatai szerint 2018-ban áfából 6,6 milliárd euróval, körülbelül 32 milliárd lejjel kevesebb bevétele volt Romániának, mint amennyi a gazdaság teljesítménye alapján elvárható lett volna. Ez az akkori bruttó hazai termék 3,3 százalékának felelt meg, az elméleti és a valós bevétel között 33,8 százalékos szakadék tátongott. Némi előrelépést jelent az egy évvel korábbi, 36 százalékos hiányhoz képest, azonban még mindig katasztrofális eredmény. (Maszol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-09-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Átadták a fotópályázat díjait

A napokban osztották ki a díjakat az AgroSIC Közösségek Közti Fejlesztési Társulás által meghirdetett Székely gazda fotópályázat nyerteseinek. Az eseményre az AgroSIC székhelyén került sor, több kategóriában vehették át a nyereményeket a jó kezű, a mezőgazdaság mindennapjait megörökítő fotósok, illetve videósok. A benyújtott pályamunkákat elbíráló bizottság az értékelésnél a felvétel minősége, mondanivalója mellett figyelembe vette az AgroSIC oldalán bemutatott fotókra, videókra kapott kedvelések számát is.
2020-09-15: Belföld - :

Szigorúan szabályozott tanév kezdődött

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette, tanévnyitó ünnepségek nélkül kezdődött meg tegnap az új iskolai év Romániában. Az országban az utóbbi két hétben 85 új megbetegedés jutott minden 100 ezer lakosra – Románia így jelenleg az EU ötödik leggyorsabban fertőződő tagállama –, ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy minden olyan településen megnyitják az iskolákat, ahol a lakosság utóbbi kéthetes fertőzési rátája nem éri el a három ezreléket. Ahol magas a fertőzési ráta, ott az oktatást részlegesen vagy teljes egészében az internetre költöztetik.