Szigorúan szabályozott tanév kezdődött

2020. szeptember 15., kedd, Belföld

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette, tanévnyitó ünnepségek nélkül kezdődött meg tegnap az új iskolai év Romániában. Az országban az utóbbi két hétben 85 új megbetegedés jutott minden 100 ezer lakosra – Románia így jelenleg az EU ötödik leggyorsabban fertőződő tagállama –, ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy minden olyan településen megnyitják az iskolákat, ahol a lakosság utóbbi kéthetes fertőzési rátája nem éri el a három ezreléket. Ahol magas a fertőzési ráta, ott az oktatást részlegesen vagy teljes egészében az internetre költöztetik.

  • Fotó: Adevărul
    Fotó: Adevărul

A fertőzési veszély csökkentése érdekében a tanároknak és diákoknak egyaránt védőmaszkot kell viselniük, kezüket rendszeresen fertőtleníteniük kell, az osztálytermekben és folyósokon is távolságtartást, kötelező útvonalakat írnak elő számukra, a különböző osztályokat lehetőleg eltérő időpontban engedik szünetre, hogy minimálisra csökkentsék az érintkezést közöttük. A szülőket nem engedik be az iskolaudvarra.

Az óvintézkedések közé tartozott az is, hogy idén a szaktárca betiltotta a tanévkezdő ünnepségeket: a diákok nem vihettek virágot a tanítónak vagy osztályfőnöknek, a tanulókat és tanárokat nem sorakoztatták fel az iskolaudvaron, hogy meghallgassák az igazgató és a – két hét múlva tartandó önkormányzati választásokra kampányoló – politikusok beszédeit.

Klaus Iohannis államfő videóüzenetben köszöntötte a pedagógusokat és a diákokat. Utóbbiaktól azt kérte, legyenek a járvány „szuperhősei”, vagyis óvják meg szüleiket és nagyszüleiket azzal, hogy fegyelmezetten betartják az egészségügyi óvintézkedéseket.

Az oktatási miniszter tájékoztatása szerint 12 423 iskolában a hagyományos óralátogatással, 262 iskolában kizárólag online, 4915 iskolában pedig vegyes rendszerben kezdődik az oktatás. Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthettek arról, hogy a hatóságok által ajánlott zöld (hagyományos), sárga (vegyes), vagy vörös (kizárólag online) forgatókönyvet alkalmazzák-e.

Az ország mintegy 2,8 millió diákja közül mintegy százezer nem mehet iskolába, mert a tanintézményt nem nyitották ki. A kormánynak nem sikerült befejeznie a rászorulók számára hónapok óta beígért 250 ezer táblagép beszerzését. Monica Anisie oktatási miniszter szerint a gyermekek mintegy 88 százalékának van saját vagy a hatóságok által rendelkezésére bocsátott laptopja vagy táblagépe, amelyen bekapcsolódhat az online oktatásba. Az ország 41 megyéje közül 11-ben – köztük a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében – nincs egyetlen olyan tanintézmény sem, amely a vörös forgatókönyvet alkalmazva legalább részlegesen ne nyitott volna ki.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-15: Belföld - :

Hírsaláta

ÍGY KEZDŐDIK TĂTARU REFORMJA? Egy fotómodellből lett 24 éves énekesnő a regionális kórházakat felügyelő igazgatóság tanácsadója az egészségügyi minisztériumban, aki versenyvizsga nélkül jutott a zsíros álláshoz. Azt nyilván nem tudhatjuk, hogy a jogász diplomával rendelkező Codruța Elena Filip hogyan győzte meg – az egészségügy megreformálását egyre gyakrabban hangoztató – Nelu Tătarut és a minisztérium szakembereit az állásinterjún, mivel a területen nulla tapasztalattal rendelkezik, de az tény, hogy a nevét eddig csupán azok ismerhették, akik napirenden vannak a román bulvárhírekkel, a csinos hölgy ugyanis egy (állítólag) népszerű népdalénekes és televíziós műsorvezető, Valentin Sanfira menyasszonya. (Főtér)
2020-09-15: Belföld - :

Módosult a választási törvény

A koronavírus-járvány által előidézett helyzetre hivatkozva több szervezési kérdésben módosították a román törvényhozók a parlamenti választási törvényt, kevesebb mint három hónappal a december 6-ára kitűzött voksolás előtt.