Módosult a választási törvény

2020. szeptember 15., kedd, Belföld

A koronavírus-járvány által előidézett helyzetre hivatkozva több szervezési kérdésben módosították a román törvényhozók a parlamenti választási törvényt, kevesebb mint három hónappal a december 6-ára kitűzött voksolás előtt.

  • Fotó: g4media.ro
    Fotó: g4media.ro

A képviselőház által tegnap nagy többséggel megszavazott tervezet egyebek mellett lerövidíti a választási előkészületek időtartamát, felére csökkenti a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírások számát, és lehetővé teszi, hogy a 21 órai zárórát követően is leadhassák még voksukat azok, akik sorban állnak a szavazókörök előtt. A jogszabályba a végső szavazás előtt bevették azt az előírást is, hogy a külföldön élő román állampolgároknak két nap áll majd rendelkezésükre, hogy leadhassák voksukat. A szenátus által múlt héten elfogadott törvénymódosítás már csak az államfő aláírására vár.

A többmilliós román diaszpóra a tavalyi európai parlamenti, illetve elnökválasztáson is három napig szavazhatott, miután korábban botrányt okozott, hogy a voksolás napján hatalmas sorok kígyóztak a külképviseletek előtt, és sokan nem élhettek választójogukkal. Most a járványhelyzetre hivatkozva kezdeményeztek könnyítést a – hagyományosan jobboldali pártokat támogató – diaszpóra számára, amit az utolsó pillanatban a Szociáldemokrata Párt is elfogadott. Az EP- és elnökválasztással ellentétben a mandátumok tekintetében most ugyanis nincs tétje annak, hogy 10 ezer vagy egymillió voksot adnak-e le külföldön, hiszen azt a törvénycikkelyt, amely a – 41 megyei és a bukaresti mellett létrehozott – 43-as számú külföldi választókerületnek jutó parlamenti helyek számát szabályozza, nem módosították, a diaszpóra tehát mindenképpen négy képviselőt és két szenátort juttathat a bukaresti parlamentbe.

A tavalyi elnökválasztás második fordulójában, amikor a külföldi szavazókörök három napig tartottak nyitva, 944 ezer voksot adtak le külföldön, csaknem annyit, mint Bukarestben. A 465 tagú román parlamentben a kétmilliós Bukarestnek 13 szenátora és 29 képviselője, tehát a négymilliósra becsült diaszpóránál hétszer erősebb parlamenti képviselete van.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-15: Belföld - :

Szigorúan szabályozott tanév kezdődött

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette, tanévnyitó ünnepségek nélkül kezdődött meg tegnap az új iskolai év Romániában. Az országban az utóbbi két hétben 85 új megbetegedés jutott minden 100 ezer lakosra – Románia így jelenleg az EU ötödik leggyorsabban fertőződő tagállama –, ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy minden olyan településen megnyitják az iskolákat, ahol a lakosság utóbbi kéthetes fertőzési rátája nem éri el a három ezreléket. Ahol magas a fertőzési ráta, ott az oktatást részlegesen vagy teljes egészében az internetre költöztetik.
2020-09-15: Világfigyelő - :

Moszkva támogatja Minszket

Moszkva másfél milliárd dollár állami hitelt nyújt Minszknek – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor tegnap Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.