Az államfő visszaküldte a parlamentnek a Trianon-törvényt

2020. szeptember 15., kedd, Belföld

Visszaküldte a parlamentnek Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely június 4-ét, a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánítaná – közölte kedden az elnöki hivatal.

Korábban az elnök az alkotmánybíróságon is megtámadta a jogszabályt, de a taláros testület július közepén elutasította az elnök óvását. Iohannis akkor arra hivatkozott, hogy a jogszabály sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, illetve inkább politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály.

Az elnök a parlamenthez intézett mostani kérésében úgy érvelt, hogy a jogszabályt számos szakértő és civil szervezet bírálta, ezért széles körű konzultációt kellene folytatni a június 4-i évforduló ünnepnappá nyilvánításáról. Iohannis szerint a bírálatok azt mutatják, hogy a jogszabály nem egy autentikus és tartalmas nyilvános vita eredményeként született, ezért arra kérte a parlamentet, kezdje elölről a jogalkotási folyamatot történészek, kutatók, akadémikusok, oktatási intézmények és a civil szféra képviselőinek bevonásával.

Az elnök szerint Romániának EU-tagállamként és az európai elvek és értékek iránt elkötelezett országként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie az olyan témákat, amelyek megosztottságot idézhetnek elő a társadalomban, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek.

A képviselőház május 13-án fogadta el nagy többséggel – 21 ellenszavazattal és 25 tartózkodással – a Titus Corlățean szociáldemokrata honatya által beterjesztett törvényt. A jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én – az első világháborút lezáró, Magyarországot területe kétharmadától megfosztó békeszerződés évfordulóján – kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A törvény felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2373
szavazógép
2020-09-16: Közélet - :

Új vezetői munkastílusra van szükség Gidófalva községben (Lejárt a bólogató Jánosok ideje!) /X/

Közösségszolgálatra összpontosító, versenyképes csapattal nevezett be a gidófalvi helyhatósági választásokra az Erdélyi Magyar Szövetség, melyet a 26 évi tanácsosi tapasztalattal rendelkező Máthé István polgármesterjelölt vezet, s melyben kezdeményezni kész fiatalok, köztük vállalkozó, három hölgy, egy végzett ifjú jogász egészítik ki az idősebbek jártasságát. A tizennégy személyes lista alaposan kidolgozott programjában a községet alkotó hat falu mindenikének kínál megoldást gondjaira. A csapat a vírusjárvány és az átmenetiség miatt is megbénult élet felpezsdítését tekinti feladatának.  
2020-09-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A jelen múlttá vedlik Uzonban

Nem könnyű feladat Uzon község történetének megírása, mert az már elszakíthatatlanul összekapcsolódik az ide tartozó falvakéval, és így területe, akárcsak a mesékben: héthatárnyi. Szentivánlaborfalvának, Lisznyónak és Bikfalvának, de még a kisebb Sepsimagyarósnak és Uzonfüzesnek is külön falutörténete van, és az elmúlt harminc esztendő alatt alaposan megváltozott ezek településképe, és ami ez idő alatt megszületett, az ma már helytörténetté, településtörténetté vedlett. Mi mindkét változattal ismerkedtünk.