SpanyolországDemokratikus emlékezet törvénye

2020. szeptember 16., szerda, Világfigyelő

Az úgynevezett demokratikus emlékezet törvénnyel történelmi adósságot rendezve a spanyol polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak kíván igazságot szolgáltatni a spanyol kormány, amely tegnapi ülésén fogadta el Madridban a jogszabály tervezetét.

  • Az Elesettek Völgye. Fotó: euronews.com
    Az Elesettek Völgye. Fotó: euronews.com

A spanyol demokrácia számára nagyon fontos ez a törvény – hangsúlyozta Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes a Franco-diktatúra nyílt elítélését tartalmazó javaslat részleteit ismertető sajtótájékoztatóján. Eszerint polgári temetővé alakítanák a Madrid közeli Elesettek Völgyét, amelynek bazilikájából tavaly októberben exhumálták Francisco Franco tábornok (1892–1975) földi maradványait. A diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként, foglyok rabszolgamunkájával épült Elesettek Völgyében több tízezer embert temettek el. A monarchista-nacionalista jobboldali erőkkel szemben harcoló köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül hantolták el itt.

Az új törvény elismerné a leszármazottak jogát az elhunytak utáni kutatásra, a nyomozati anyagok megismerésére, az exhumáltatásra és a méltó újratemetésre, mindezt az állam felelősségvállalása mellett. Ennek támogatására létre kívánnak hozni egy nemzeti DNS-bankot, ahol a családtagoktól vett minták segíthetik az elhunytak azonosítását, ezen kívül az áldozatokról név szerinti listát is készítenének. Megsemmisítenék továbbá a politikai, ideológia és vallási okokból hozott ítéleteket, amelyek a polgárháború és a diktatúra idején születtek, a legfelsőbb bíróságon pedig létrehoznának egy ügyészséget, amely az ebben az időszakban elkövetett emberi jogi törvénytelenségeket vizsgálná.

Amennyiben a parlament jóváhagyja, a törvény révén betilthatják azoknak az egyesületeknek, alapítványoknak a működését, amelyek a diktatúrát és annak képviselőit magasztalják, valamint közvetve vagy közvetlenül gyűlöletre, erőszakra buzdítanak az áldozatokkal szemben.

A Pedro Sánchez vezette koalíciós kormány elképzelése a 2007-ben elfogadott történelmi emlékezet törvény hiányosságait kívánja orvosolni, így például tartalmaz büntetéseket a sírok, emlékhelyek megrongálása vagy a diktatúra eszméinek, elöljáróinak éltetése miatt is. A büntetések 200-tól 150 ezer euróig terjedhetnek.

A javaslat értelmében május 8-a a száműzöttek, október 31-e pedig az áldozatok emléknapja lenne Spanyolországban, utóbbi az 1978-as demokratikus alkotmány elfogadásának dátuma.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2020-09-16: Világfigyelő - :

Összehangoltan a járvány megfékezésére (Bécsi ötök)

Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei a szlovéniai Brdo pri Kranjuban tegnap megállapodtak, hogy a jövőben összehangolt válaszintézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésére.
2020-09-16: Közélet - :

Pénzt és biciklit loptak

Több mint egyhetes nyomozást követően a sepsiszentgyörgyi rendőrség munkatársai a napokban azonosították egy lopás elkövetőjét.