Húsz gyermek egy tanítóra

2020. szeptember 17., csütörtök, Család

2018-ban az Európai Unió 27 tagállamában összesen 24,5 millió elemi osztályos tanuló és 1,8 millió tanító volt, egy tanítóra átlagosan 13,6 tanuló jutott. Ezzel szemben Romániában, ahol a legrosszabb a helyzet, átlagosan 19,5 elemistával kell foglalkoznia egy tanítónak.

  • Fotó: mindenamihallas.hu
    Fotó: mindenamihallas.hu

Az adatokat közlő Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) szerint a gyermekek általában 5 és 7 éves koruk között kezdenek elemi iskolába járni, itt sajátítják el az alapvető írás- és olvasási készséget és a számtan, történelem, földrajz, természettudományok, társadalomtudományok, művészet és zene alapjait.

Az Európai Unióban az egy tanítóra jutó kisdiákok száma 2017-ben még 14,3 volt, ez 2018-ra 13,6-ra csökkent. Az egyes tagállamokban mért arányok között azonban nagy az eltérés. Két évvel ezelőtt Romániában jutott a legtöbb tanuló egy tanítóra (19,5), ezt követi Csehország és Franciaország 19,2-vel. A legkevesebb gyermek egy tanítóra Luxemburgban jut (9), majd Görögország (9,2) és Lengyelország (9,6) következik a sorban. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1179
szavazógép
2020-09-17: Család - :

Hát hajrá, új tanév! (2.)

Néhány napja elkezdődött az iskola, de még mindig sok a bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt. Ez pedig komoly lelki kihívások elé állítja a gyermekeinket, hiszen szinte semmi nem tervezhető előre, az sem, hogy a vírusfertőzések egyre magasabb száma miatt mikor történik átállás ismét a digitális oktatásra. A szülők szerepe ebben a helyzetben rendkívül fontos, hiszen ha felkészítik a gyermekeket, beszélgetnek velük, akkor csökkentik a szorongásukat, bizonytalanságukat.
2020-09-17: Család - :

A végzetes fertőzés nagyon ritka (Koronavírus gyermekeknél)

A gyermekek és a fiatalok körében sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél, a fertőzés okozta gyermekkori halálozás pedig rendkívül ritka – állapították meg brit kutatók.