Ha kampány, akkor régióátszervezés?

2008. október 16., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be az RMDSZ a fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó koncepcióját. Akkor éppen az európai parlamenti választások kampányában voltunk. A székelyföldi régió létrehozásának szándéka a tavasszal került ismét előtérbe: konferenciákat szerveztek a szövetség vezetői, amelyeken a közigazgatás átszervezésének fölöttébb szükséges voltát hangsúlyozták. Történt mindez nem sokkal az önkormányzati választások előtt. Most pedig a szenátusban benyújtották a régiók átalakítására vonatkozó törvénytervezetet. Néhány hét választ el csupán a parlamenti választásoktól.

A fejlesztési régiók átrajzolása mindenképpen szükségszerű és sürgető, ezt lassan a megyeitanács-elnökök is belátják. A jelenlegi szerkezet ugyanis nehézkes, egyáltalán nem alkalmas az uniós alapok hatékony lehívására. Érthető az RMDSZ érvelése is: a tervezetet mielőbb be kellett nyújtani ahhoz, hogy azt időben el lehessen fogadni. Ráadásul az átszervezésre vonatkozó elképzeléseket már jövőre jelezni kell az európai illetékeseknek, hogy az unió eszerint dolgozza ki költségvetését a 2013-tól kezdődő időszakra.

A kezdeményezés kapcsán azonban mégis felmerül néhány kérdés, melyek közül csak az egyik, hogy miért éppen kampányra időzítették a tervezet benyújtását, miért nem tették ezt meg hamarabb. Ennél fontosabb, hogy mennyi az esély a törvény elfogadására, a székelyföldi fejlesztési régió létrehozására. A szövetség vezetői valószínűleg éppen a választások után, a pártok közötti egyeztetések során akarják érvényesíteni szándékukat, feltételként szabva meg azt az esetleges kormányzati részvételhez. A megvalósulási esélyeket azonban lényegesen csökkenti a kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezet története, amelynek elfogadása szintén akadálymentesnek ígérkezett az RMDSZ kormányzati szerepvállalása után, és amely mégis hosszú ideje elakadt a parlament bizottságaiban. Miközben az RMDSZ továbbra is tagja maradt a kabinetnek, vélhetően ugyanis fontosabbnak ítélte az ebből származó előnyöket, mint a jogszabály — és az erdélyi magyarság számos más követelésének — sorsát. Hát ezért nem tudunk maradéktalanul örülni az amúgy valóban jó kezdeményezésnek.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 626
szavazógép
2008-10-16: Közélet - Farkas Réka:

Beterjesztették a régióátszervezési törvényt

Benyújtotta az RMDSZ a szenátusba a 2004/315-ös regionális fejlesztési törvényt módosító és kiegészítő javaslatát. A jogszabály a jelenlegi nyolc helyett tizenhat fejlesztési régióra osztaná Romániát, és többnyire az egykori történelmi térségek újraalakítására törekszik. Az RMDSZ által kidolgozott tervezetben Kovászna, Hargita és Maros megye egy régióhoz tartozna, és mivel a szövetség célkitűzései között szerepel az új régiók közigazgatási egységgé alakítása, véleményük szerint ezen az úton a székelyföldi autonómiához is közelebb kerülhetünk.
2008-10-16: Közélet - Fekete Réka:

Tüntettek a pedagógusok

A pedagógustársadalmat megalázó politikai játszma ellen tartott tegnapi fővárosi tüntetésen egy hatvanfőnyi háromszéki csoport is részt vett, akik nevében Nagy Gábor, a Tanügyiek Szabad Szakszervezete megyei elnöke nyilatkozott lapunknak. A bizalmi elmondta, ami most történik, az nem más, mint politikai hazardírozás szavazatszerzés reményében, ennek akarnak véget vetni azzal, hogy kifejezik egyet nem értésüket az ilyen komolytalan és felelőtlen politikusi magatartással szemben.