Miért legyen a konyhában sajtkés? /X/

2020. szeptember 14., hétfő, Gasztronómia

Lefogadom, veled is történt már olyan, hogy egy egyszerű késsel szelted a húst vagy a sajtot. Nem mindegy azonban, hogy a rohanás okozta mindezt vagy az, hogy nem tartasz a konyhádban az egyes tevékenységekhez megfelelő funkcionális késeket. A következő pár sorban arról lesz szó, hogy miért érdemes például sajtkést tartanunk a konyhában, valamint arról, hogyan ismerjünk fel a minőségi eszközöket.

A sajtkés a mindennapokban

Ha valamilyen konyhai eszköz vásárlása során spórolni szeretnénk, akkor semmiképpen ne a késeken tegyük ezt! Jóllehet, hogy egy és ugyanazon késsel több különböző alapanyagot és élelmiszert is szeletelhetünk, azonban ez sokszor balesetveszélyes és bosszantó is lehet. Ilyenkor sokan kérdezgetik, hogy miért nem haladnak úgy, ahogy kell, nos, valószínűleg azért, mert nem az adott tevékenységhez alkalmas kést használjuk.

Mindjárt itt van például a sajtkés, amelyet a lágy, félkemény, kemény és extra kemény sajtok szeleteléséhez terveztek. A lágy sajtok szeléséhez általában lyukas pengéjű késeket használnak, ezzel képesek megakadályozni, hogy a sajt az élekre tapadjon. A kemény sajtvágó kések már kissé különböznek, mivel kétágú heggyel vannak ellátva, hogy fel is szúrhassuk velük a sajtot.

Sajtkés kiválasztása

Azt már láthattuk, hogy különböző típusú sajtkések vannak, attól függően, hogy lágy vagy kemény sajtokat szeretnénk szeletelni, így először is ennek megfelelően kell választanunk. Ezt követően van még néhány szempont, amelyeket érdemes figyelembe venni.

A vásárlás során döntő jelentőségű lehet az élek állapota, a silány minőségi termékekkel ugyanis, aligha tudunk gyorsan haladni. Érdemes figyelembe venni továbbá, hogy a pengék rozsdamentes acélból, míg a markolat csúszásmentes anyagból készüljön. Ha ezekre figyelünk, a biztonságos és hosszú távú használat is garantált lesz majd.

Továbbá ügyeljünk a kés súlyelosztására is, hiszen a túl nehéz, de a túl könnyű kés sem segíti munkánkat.

Minőségi sajtkések

A pengéket illetően különböző sajtkésméretekkel találkozhatunk a 15 cm-es daraboktól kezdve egészen a 40 cm-es eszközökig. Ezek szintén típusonként eltérőek lehetnek.

A minőségi termékek időtállóak, nagy kopásállóság, továbbá rugalmasság és keménység jellemzi ezeket a késeket. Ergonomikus, karcsúsított és csúszásmentes markolatuknak köszönhetően valóban kényelmes a használatuk. Többségük ipari és háztartási felhasználásra egyaránt alkalmas. Amennyiben színvonalas eredményt szeretnél elérni a konyhában, és fontos számodra a minőség, akkor válogathatsz az NN-Knives és a Dick márkák professzionális termékei közül! (X)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-09-09: Magazin - :

Mi fán terem a konténeres sitt- és szemétszállítás? Mutatjuk! /X/

Építesz vagy felújítasz, esetleg lomtalanítanád az udvarod, megválnál a felgyülemlett szeméttől? Már hallottál róla, hogy a legjobb az lenne, ha konténerrel szállíttatnád a törmeléket, de nem tudod, hogyan is működik ez? Akkor ez a cikk épp neked való, ugyanis most megtudhatod pontról pontra, hogy hogyan is megy a konténeres szemétszállítás.
2020-09-14: Szabadidő - :

Házi vízellátó rendszer felépítése és beszerelése /X/

Ha költőien akarunk fogalmazni, akkor azt lehet mondani, hogy egy házi vízellátó rendszernek a szivattyú a szíve, a hidrofor tartály pedig a lelke.