Házi vízellátó rendszer felépítése és beszerelése /X/

2020. szeptember 14., hétfő, Szabadidő

Ha költőien akarunk fogalmazni, akkor azt lehet mondani, hogy egy házi vízellátó rendszernek a szivattyú a szíve, a hidrofor tartály pedig a lelke. 

A házi vízmű kiválasztásának legfontosabb szempontjai

A vízmű kiválasztása előtt van néhány paraméter, amit mindenképpen meg kell határozni, ilyen például, hogy mennyi a napi vízfelhasználás, és mire fogjuk használni a házi vízművet. Nem mindegy, hogy egy hétvégi ház vagy egy emeletes családi ház ellátásához kell. Az előbbihez ugyanis elégséges lehet egy olyan vízmű, aminek a tartálya megközelítőleg 24 literes és egy olyan szivattyú, ami 20-30 liter/perces vízhozamra képes. Viszont egy emeletes családi házhoz már jóval nagyobb vízműre van szükség.

Szerencsére a választék igencsak széles nem csak tartályok, hanem szivattyúk tekintetében is, ugyanis lehet találni 50, de akár 100 literes vízhozamot biztosító szivattyúval ellátott rendszereket is. Amennyiben saját házi vízmű rendszer kiépítésén gondolkozol, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Szivattyúvilág weboldalán.

Fontos alapszabály, ha a jövőbeli vízműtulajdonos nincs tisztában azzal, milyen vízműre is lenne szüksége, akkor mindenképpen célszerű vásárlás előtt konzultálnia egy szakkereskedéssel.

A minőség ebben az esetben is fontos

A minőségi házi vízellátó rendszerekhez tartozó eszközök gyártói fogyasztóbarát mentalitásban készítik termékeiket, ennek köszönhetően a vízellátó rendszer valamennyi része egyszerű kialakítású és olyan részekből áll, amelyek hiba esetén javíthatóak, ennek köszönhetően meghibásodás esetében nem kell a vevőnek azonnal kidobnia a készüléket és új eszközt beszereznie.

A minőségi szivattyúval és tartállyal ellátott rendszerek esetében azonban még a meghibásodás problémája miatt sem szükséges aggódni az első pár évben, legalábbis rendeltetésszerű használat esetében. Természetesen idővel és a kopásnak köszönhetően szükségessé válhat egy-egy karbantartás, esetleg alkatrészcsere.

Néhány tipp a beszereléshez

A fentiekből már kiderült, hogy két része biztosan van a házi vízműnek: a szíve, azaz a szivattyú és a lelke, azaz a hidrofor tartály. Van azonban egy harmadik része is, ami nem más, mint a vezérlőegység.

Ha vásárlás után nem szeretnénk szakemberhez fordulni a beszerelés miatt, akkor a legfontosabb beszerelési tanács, hogy a vízművet úgy kell kezelni, mintha csak a szivattyú lenne a későbbiekben használva. Ez azt jelenti, hogy arra kell törekedni a beszerelésnél, hogy a szivattyú ne veszítsen teljesítményéből. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Többek között azt, hogy a szivattyú csonkja ne legyen beszűkítve, a szívócsövön legyen lábszelep.

A legtöbb házi vízművön több dolgot is saját igényeihez tud igazítani a tulajdonos, ilyen állítható paraméter például az üzemi nyomásérték és a tartály előfeszítő nyomása. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1095
szavazógép
2020-09-14: Gasztronómia - :

Miért legyen a konyhában sajtkés? /X/

Lefogadom, veled is történt már olyan, hogy egy egyszerű késsel szelted a húst vagy a sajtot. Nem mindegy azonban, hogy a rohanás okozta mindezt vagy az, hogy nem tartasz a konyhádban az egyes tevékenységekhez megfelelő funkcionális késeket. A következő pár sorban arról lesz szó, hogy miért érdemes például sajtkést tartanunk a konyhában, valamint arról, hogyan ismerjünk fel a minőségi eszközöket.
2020-09-15: Magazin - :

Az adattörlés professzionális megvalósításának lépései /X/

Napjainkban nem lehet elégszer hangsúlyozni az adatvédelemmel kapcsolatos óvintézkedések fontosságát, amivel az adattörlés profi kivitelezésének fontosságát is meg kell említeni. A cikkben ezt részletesen is megtesszük.