Az adattörlés professzionális megvalósításának lépései /X/

2020. szeptember 15., kedd, Magazin

Napjainkban nem lehet elégszer hangsúlyozni az adatvédelemmel kapcsolatos óvintézkedések fontosságát, amivel az adattörlés profi kivitelezésének fontosságát is meg kell említeni. A cikkben ezt részletesen is megtesszük.

Rá fogunk tehát világítani arra, hogy miért kulcsfontosságú körültekintően eljárni az adatok törlésekor, illetve milyen lehetőségeink vannak, ha professzionális módon szeretnénk megvalósítani az adatink megsemmisítését.

Ezért nem elegendő megelégedni az adatok törlésének megszokott módjával

Amikor az adattörlés kifejezésről van szó, a legtöbben a jól megszokott „Törlés” gomb megnyomására asszociálnak. Holott ez messze nem nyújt biztos megoldást. Egy hasonlattal élve, ha a könyvből a tartalomjegyzéket el is tüntetjük, attól még az egyéb oldalak meglesznek.

Pontosan így működik ez az adathordozón tárolt információk esetében is. Mindössze egy-egy ingyenesen hozzáférhető program kell csak ahhoz, hogy akár fizikailag megsemmisített merevlemezek maradványaiból is gond nélkül elérhetők legyenek a kívánt adatok.

A professzionális adattörlésben rejlő hozzáadott érték

Amennyiben professzionális segítséget veszünk igénybe az adatok törléséhez, az gyakorlatilag szintlépést jelenthet a biztonság szempontjából. Merthogy a személyazonosság-lopás, az eltulajdonított banki és hitelkártya-információk hasznosítása vagy a zsarolás egyaránt kivédhető ezzel a körültekintő eljárással.

De ugyanúgy elejét lehet venni az ipari kémkedésnek, hackelésnek, PR botrányoknak, továbbá az esetleges GDPR bírságoknak is a körültekintő és nem utolsósorban profin kivitelezett adattörléssel.

Az adattörlés profi megvalósításának lehetséges metódusai

A felülírás akkor merülhet fel lehetséges opcióként, ha a megfelelő szoftver alkalmazásán keresztül kívánjuk felülírni az adathordozón tárolt adatainkat. Nagy előnye ennek a módszernek, hogy az adathordozó ezt követően újból használható lesz.

A hardveres titkosítás keretei között gyakorlatilag a kulcs resetelése történik, hogyha szakmai nyelven szeretnénk fogalmazni. Fontos tudni vele kapcsolatban, hogy kizárólag a megfelelő típusú adathordozók esetében lehet járható út. Az adathordozó itt is újból használható lesz.

Ledarálásnál nem nehéz kitalálni, hogy az adathordozó mechanikus úton szétdarabolásra kerül, így az újbóli használatára már nem lesz lehetőség. Az átmágnesezés pedig azt jelenti, hogy az adathordozó egy erős mágnes hatására úgymond tönkre lesz téve. Vagyis az újbóli felhasználásával itt sem érdemes kalkulálni.

Szóval az adattörlés professzionális kivitelezéséhez bőségesen akad lehetséges opció. A legfontosabb, hogy a saját biztonságunk érdekében ne elégedjünk meg a jól megszokott, szimpla „Törlés” gomb megnyomásával. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2020-09-14: Szabadidő - :

Házi vízellátó rendszer felépítése és beszerelése /X/

Ha költőien akarunk fogalmazni, akkor azt lehet mondani, hogy egy házi vízellátó rendszernek a szivattyú a szíve, a hidrofor tartály pedig a lelke. 
2020-09-17: Magazin - :

A Photoshop for iPad új kijelölő eszközéről röviden /X/

A Photoshop for iPad új kijelölő eszköze minden bizonnyal szívélyes fogadtatásra talál az iPad felhasználók körében, köszönhetően a roppant hasznos és felhasználóbarát funkcióknak. A bejegyzés keretei között ezekre fogunk részletesen is kitérni, külön-külön kiemelve a Refined Edge Brush, valamint a Rotate Canvas alkalmazásával járó fontosabb előnyöket.