Görögország aktuális beutazási feltételei /X/

2020. szeptember 17., csütörtök, Magazin

Túl sok információ van az interneten a koronavírussal és az utazásokkal kapcsolatban. Most a Görögországba vezető út rejtelmeit vesszük górcső alá azért, hogy aki szeretne, biztosan oda is érjen. Az országok, ahogy Magyarország is, folyamatosan változtatják a feltételeket aszerint, ahogy a járvány megköveteli.

A QR-kód, azaz „Quick Response” kód egy kétdimenziós vonalkód. Tulajdonképpen pontkód, mivel csak pontokból áll. Kicsit más, mint a hagyományos vonalkód, ahogy a neve is mutatja ezt. Megjelenésében – a hagyományos vonalkód hosszanti kiterjedésével szemben – ez szabályos négyzet formájú. Az angol kifejezés magyarul gyors választ jelent, utalva a működési reakcióra. Egyre jobban terjed a világban, nem feltétlenül szükséges már nyomtatni sem. Mobiltelefon és tablet képernyőjéről is képesek a számítógépek az olvasására.

Beutazási feltételek

Görögország megnyitotta kapuit a turisták előtt. Ellenben a beutazást megelőzően, minimum 24 órával az indulás előtt egy online űrlapot kell kitölteniük a beutazóknak. Az okosvilágnak megfelelően ez egy rendkívül egyszerű felület, bárki probléma nélkül boldogulni fog vele. Egyes böngészők segíthetnek a fordításban, vagy egyes utazási irodák honlapján olvasható kitöltési útmutató is, amely tovább könnyíti ezt a feladatot.

A személyes adatok mellett itt a szállásra vonatkozó információkat is meg kell adni. A kitöltést követően, valamint az utazás előtti éjszakán éjfél körül megérkezik a QR kód. Ez csúnyán szólva egy „COVID-19 teszt tombola”, amit a beszállás előtt a reptéren már elkérnek. A rendszer találomra kisorsol pár utast repülőnként. Ezen szerencséseknek tesztvizsgálaton kell részt venniük.

COVID-teszt

A teszt teljesen fájdalommentes: egy pálcikával a garat- és az orrnyálkahártyából vesznek mintát. Mindössze körülbelül egy percig tart az egész. Ezután a levett mintát folyadékba helyezik és elküldik egy laborba. Az eredmény legkésőbb 24 órán belül elkészül. A teszten részt vevő utasok ez idő alatt nem hagyhatják el a szállodát. A negatív eredményekről nem küldenek értesítést, csak amennyiben az pozitív lett. Szerencsés esetben így csupán egy nap veszteség éri az utasokat az álomnyaralásukból.

Nincs QR-kód?

Sajnos ilyen eset is előfordult már, hogy nem érkezett meg a kód a megjelölt időben. A ferihegyi reptéri parkolást nyújtó Budapest Reptér Parkoló tapasztalatai alapján eddig három ilyen esetről tudnak. Egy esetben a nyaralók ütötték félre a beutazás dátumát, így az indulás napján érvénytelen volt a QR-kódjuk. De másnapra szerencsésen foglaltak jegyet. Egy hasonló eset történt, az utasok itt nagyon ügyesen kezelték a szituációt. Ők már a reptéren ülve foglaltak jegyet másnapra, hotelfoglalásukat is módosítani tudták. A harmadik eset szintén egy hiányzó QR-kód miatt történt, és az utasok nem megfelelő reakciójának köszönhetően ők rendőri segítséggel hagyták el a repteret. Másnap elutazhattak volna, de már nem vállalták.

Szóval a világ nem állt meg, csak átalakult. Ha autóval érkezel a repülőtérre, vedd igénybe a parkoló szolgáltatásait, mert mint olvashattad, az autóőrzés mellett hasonló problémák esetén is segítségedre lehetnek. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1181
szavazógép
2020-09-17: Magazin - :

A Photoshop for iPad új kijelölő eszközéről röviden /X/

A Photoshop for iPad új kijelölő eszköze minden bizonnyal szívélyes fogadtatásra talál az iPad felhasználók körében, köszönhetően a roppant hasznos és felhasználóbarát funkcióknak. A bejegyzés keretei között ezekre fogunk részletesen is kitérni, külön-külön kiemelve a Refined Edge Brush, valamint a Rotate Canvas alkalmazásával járó fontosabb előnyöket.
2020-09-16: Gasztronómia - :

Készítsünk tésztát házilag! /X/

Mi, magyarok imádjuk a tésztát és a tésztás fogásokat. Akár levesbetétként, akár főétel mellé köretnek, akár desszertként, sütemény formájában. Az időhiányban küszködő és a kevésbé gyakorlott háziasszonyok azonban gyakran nem állnak neki otthon pepecselni a tésztakészítéssel, pedig megéri a fáradságot!