Megugrana a hiány

2020. szeptember 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A nyugdíjpont értékének 40 százalékos emelésével a GDP-arányos költségvetési hiány jövőben 11 százalék fölé ugrana – áll a jegybank honlapján közölt elemzésben. A dokumentum szerint ez a költségvetés egyensúlyát nagymértékben megbonthatja, a nemzetközi piacok is kedvezőtlenül reagálnának, egyben veszélyeztetné a jövő évi válságkezelést.

  • Fotó: BNR
    Fotó: BNR

A dokumentumban utalnak a Költségvetési Bizottság hasonló következtetésére, majd hozzáteszik: el kell kerülni azt, hogy a hazai gazdaság lefelé húzó, rendkívül veszélyes spirálba kerüljön. Ugyanakkor leszögezik: szükséges a költségvetés bevételi oldalának növelése, hogy elkerülhetők legyenek a lehetséges válsághelyzetek, mindezt az adózási alap növelésével, korántsem adóemeléssel kell elérni. A jelentés szerint az európai alapoknak kulcsszerepük van a korrekció megkönnyítésében, az európai pénzek segítenének a fizetési mérleg finanszírozásában is, hiszen közvetlenül és közvetve is támogatnák a magáncégek tevékenységét.

* Egy tegnapi szakkonferencián ugyanakkor Leonardo Badea, a jegybank kormányzóhelyettese kijelentette, a hazai pénzrendszer rendelkezik megfelelő tartalékkal a gazdaság újraindítására tett erőfeszítések támogatására.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nagy munkáltatók

A Profi kiskereskedelmi üzletlánc vette át a vezetést tavaly a magánszektor legnagyobb munkáltatóinak rangsorában.
2020-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Összehasonlítható gázárak

Az energiaárakat szabályozó hatóság (ANRE) aktualizálta azt az internetes platformot, amelynek segítségével a fogyasztók összehasonlíthatják a különböző szolgáltatók árait.