A Bod Péter Népházért

2008. október 17., péntek, Nyílttér

Az áttelepített villanyoszlop

Adományok, ajánlások

Október 10-én Kegyelet és kegyeletsértés címmel jegyzetet írtam lapunkban arról, miként tették tönkre a vidéki települések kis tereinek látványát a behemót beton villanyoszlopok betelepítésével. A cikkben Angyalos főteréről volt szó, ahol művészi értékét tekintve is rendhagyóan szép dombormű emlékeztet a falu hősi halottjaira. Ezt megelőzően néhány kilométerrel arrébb, Felsőcsernátonban Szőcs Ilona tiszteletes asszonnyal és Szőcs László református esperessel azon ,,keseregtünk", hogy a rendkívüli anyagi és szervezési, közmunkás ráfordítással újraépített és kibővített Bod Péter Népház előtt is egy hatalmas beton villanyoszlop éktelenkedik, s ez tájesztétikai szempontból degradálja az új épületegyüttes szépségének érvényesülését.

És megtörtént a csoda: az Electrica kézdivásárhelyi kirendeltségének igazgatója, Nagy Zoltán mérnök, aki mintha az újságbéli jegyzet közlését a felsőcsernátoni kívánsággal egybehangoltuk volna — nem volt semmiféle egyeztetés —, éppen azon a napon helyeztette át a villanyoszlopot a Bod Péter Népház mellől a templomdomb fái közé, ahol nem zavarja a kilátást.

Egy nagyvállalat számára apró gesztus ez, de üzenetközvetítése jelentős: ipari és gazdasági szakembereink is felzárkózhatnak tájaink szépségének megőrzéséért, ami turisztikai jellegű törekvéseinket tekintve nem is kis dolog. A felsőcsernátoni Bod Péter Népház avatóünnepségére egyébként nem mentek üres kézzel (és zsebbel) az alsó- és felsőház képviselői: a parlamenti kilépők helyére belépő Haszmann Pál, aki a ciklus végéig a honatyák közé avanzsált, a felsőcsernátoni székely kapu restaurálásának felkarolása mellett több, a Bod Péter Népház tájház jellegét erősítő, néprajzból ihletett állandó kiállítást hozott össze, a másik parlamenti képviselő, Németh Csaba leköszönő szená­tor (ilyen is van!) saját jövedelméből ajánlott fel 1500 lejt a létesítmény javára.

A hollandusok — a COEN Alapítvány — a 90 000 eurós építési támogatás mellett a népház nagytermének bebútorozását biztosították, és Jan van Unen elnök templomi ígérete szerint az internetközpont számítógépekkel és egyéb eszközökkel történő felszerelését is ők vállalják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2008-10-17: Nyílttér - Iochom István:

A csendőrök a horgászokat is zaklatják

Horgászok Sepsiszentgyörgyön, az állomási tónál. Közveszélyt jelent e békés foglalatosság?
Több kézdivásárhelyi horgász is panaszkodott, hogy amióta megkezdődött a csukaszezon, a komollói tónál a csendőrség ellenőrzés címén rendszeresen zaklatja őket, s az utóbbi időben halászbotokat is elkoboztak. A bökkenő az, hogy valamennyi halász engedélye rendben, orvhalászaton nem kaptak senkit, a halak méretébe kötöttek bele, vagy abba, hogy élő csalival nem szabad csukára menni.
2008-10-17: Közélet - Ferencz Csaba:

Nem eladni, elsózni lehet a burgonyát

Szedésre vár a székely kenyér — gazdag hozam
A burgonyával beültetett területek alig tíz százaléka maradt még szedetlen Háromszéken. Az eladási kilátások azonban nem javulnak, a tavaly indított tőzsdei értékesítés is pang.