Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Bod Péter Népházért

2008. október 17., péntek, Nyílttér

Az áttelepített villanyoszlop

Adományok, ajánlások

Október 10-én Kegyelet és kegyeletsértés címmel jegyzetet írtam lapunkban arról, miként tették tönkre a vidéki települések kis tereinek látványát a behemót beton villanyoszlopok betelepítésével. A cikkben Angyalos főteréről volt szó, ahol művészi értékét tekintve is rendhagyóan szép dombormű emlékeztet a falu hősi halottjaira. Ezt megelőzően néhány kilométerrel arrébb, Felsőcsernátonban Szőcs Ilona tiszteletes asszonnyal és Szőcs László református esperessel azon ,,keseregtünk", hogy a rendkívüli anyagi és szervezési, közmunkás ráfordítással újraépített és kibővített Bod Péter Népház előtt is egy hatalmas beton villanyoszlop éktelenkedik, s ez tájesztétikai szempontból degradálja az új épületegyüttes szépségének érvényesülését.

És megtörtént a csoda: az Electrica kézdivásárhelyi kirendeltségének igazgatója, Nagy Zoltán mérnök, aki mintha az újságbéli jegyzet közlését a felsőcsernátoni kívánsággal egybehangoltuk volna — nem volt semmiféle egyeztetés —, éppen azon a napon helyeztette át a villanyoszlopot a Bod Péter Népház mellől a templomdomb fái közé, ahol nem zavarja a kilátást.

Egy nagyvállalat számára apró gesztus ez, de üzenetközvetítése jelentős: ipari és gazdasági szakembereink is felzárkózhatnak tájaink szépségének megőrzéséért, ami turisztikai jellegű törekvéseinket tekintve nem is kis dolog. A felsőcsernátoni Bod Péter Népház avatóünnepségére egyébként nem mentek üres kézzel (és zsebbel) az alsó- és felsőház képviselői: a parlamenti kilépők helyére belépő Haszmann Pál, aki a ciklus végéig a honatyák közé avanzsált, a felsőcsernátoni székely kapu restaurálásának felkarolása mellett több, a Bod Péter Népház tájház jellegét erősítő, néprajzból ihletett állandó kiállítást hozott össze, a másik parlamenti képviselő, Németh Csaba leköszönő szená­tor (ilyen is van!) saját jövedelméből ajánlott fel 1500 lejt a létesítmény javára.

A hollandusok — a COEN Alapítvány — a 90 000 eurós építési támogatás mellett a népház nagytermének bebútorozását biztosították, és Jan van Unen elnök templomi ígérete szerint az internetközpont számítógépekkel és egyéb eszközökkel történő felszerelését is ők vállalják.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2249
szavazógép
2008-10-17: Nyílttér - Iochom István:

A csendőrök a horgászokat is zaklatják

Horgászok Sepsiszentgyörgyön, az állomási tónál. Közveszélyt jelent e békés foglalatosság?
Több kézdivásárhelyi horgász is panaszkodott, hogy amióta megkezdődött a csukaszezon, a komollói tónál a csendőrség ellenőrzés címén rendszeresen zaklatja őket, s az utóbbi időben halászbotokat is elkoboztak. A bökkenő az, hogy valamennyi halász engedélye rendben, orvhalászaton nem kaptak senkit, a halak méretébe kötöttek bele, vagy abba, hogy élő csalival nem szabad csukára menni.
2008-10-17: Közélet - Ferencz Csaba:

Nem eladni, elsózni lehet a burgonyát

Szedésre vár a székely kenyér — gazdag hozam
A burgonyával beültetett területek alig tíz százaléka maradt még szedetlen Háromszéken. Az eladási kilátások azonban nem javulnak, a tavaly indított tőzsdei értékesítés is pang.