Nem eladni, elsózni lehet a burgonyát

2008. október 17., péntek, Közélet

Szedésre vár a székely kenyér — gazdag hozam

A burgonyával beültetett területek alig tíz százaléka maradt még szedetlen Háromszéken. Az eladási kilátások azonban nem javulnak, a tavaly indított tőzsdei értékesítés is pang.

Idén egyetlen kilogramm burgonya sem talált gazdára a bukaresti árutőzsde sepsiszentgyörgyi terminálján tavaly indított burgonyaringen. Buksa Gábor Árpád ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy ajánlat van, de kereslet nincs, a legalacsonyabb felajánlott ár kilogrammonként 63 bani (áfával és szállítással együtt), de — bár érdeklődő akadt — így sem került vevő.

A ringen egyébként összesen tizenhat nagy termelő jogosult ajánlatokat tenni. Az ügyvezető szerint a vásárlók bizonyára alacsonyabb áron tudják beszerezni a terméket, a ringen eladni jogosult termelők pedig magasabb áron is tudják értékesíteni. Mucsi Mihály felső-háromszéki termelő szerint a drágább olcsóbb lenne, mert nagy mennyiségű vásárlásnál a drágább, ám minőségi áruval a vevő sokkal jobban járna. A ringen azonban elsősorban a költségvetési intézmények érdeklődnek, ott pedig az ellenőrzések miatt az ár a legfontosabb szempont. A tavaly egyébként összesen mintegy száz tonna étkezési burgonya talált gazdára az országban egyedüli krumplitőzsdén.

Az idei termés értékesítése csak annak nem jelent gondot, aki megfelelő tárolási lehetőséggel, illetve hosszabb távú értékesítési szerződéssel rendelkezik. A többség, még a nagyobb termelők is kénytelenek 60—70 baniért túladni a pityókán, ami — mert áfafizetési kötelezettséggel jár — valójában 50—60 bani. A ,,kapuból" eladott terményre ugyan nem fizetnek áfát, de ebben az esetben számottevő mennyiségről aligha beszélhetünk.

Az idén egyébként mintegy 260 000 tonna burgonya terem Háromszéken, ennek mintegy harmadát a tíz hektár fölött termelő gazdák adják. A megtermelt burgonyának körülbelül felét kellene értékesíteni, a helyi szükséglet (étkezés, ültetni való) ugyanis elérheti a 130 000 tonnát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2008-10-17: Nyílttér - Sylvester Lajos:

A Bod Péter Népházért

Az áttelepített villanyoszlop
Adományok, ajánlások
Október 10-én Kegyelet és kegyeletsértés címmel jegyzetet írtam lapunkban arról, miként tették tönkre a vidéki települések kis tereinek látványát a behemót beton villanyoszlopok betelepítésével. A cikkben Angyalos főteréről volt szó, ahol művészi értékét tekintve is rendhagyóan szép dombormű emlékeztet a falu hősi halottjaira. Ezt megelőzően néhány kilométerrel arrébb, Felsőcsernátonban Szőcs Ilona tiszteletes asszonnyal és Szőcs László református esperessel azon ,,keseregtünk", hogy a rendkívüli anyagi és szervezési, közmunkás ráfordítással újraépített és kibővített Bod Péter Népház előtt is egy hatalmas beton villanyoszlop éktelenkedik, s ez tájesztétikai szempontból degradálja az új épületegyüttes szépségének érvényesülését.
2008-10-17: Közélet - Farcádi Botond:

Elkészült a Mihai Viteazul tér felújítási terve

A kivitelezésre a román pártok segítségével szerezne pénzt a polgármester — részlet Damokos Csaba látványtervéből
Rengeteg zöldövezet, kőkockákból álló szökőkút, új világítótestek, padok, szemétkosarak, rendezett lépcsők, kü-lönálló barnásvörös ösvény a babakocsiknak, mozgássérülteknek, 42 férőhelyes parkoló — így fog kinézni a Mihai Viteaul tér, ha a tegnap bemutatott tervet sikerül megvalósítani. Ideális esetben pedig — ha a város tulajdonába kerül a Szakszervezetek Művelődési Háza — teljesen felújított, üvegburkolattal bevont művelődési otthon áll majd a jelenlegi építmény helyén — közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgy polgármestere a tér rendezési tervének bemutatásakor.