Öt új községgazda Felső-Háromszéken

2020. szeptember 29., kedd, Közélet

A vasárnap lezajlott helyhatósági választásokon Felső-Háromszéken Bereckben és Kézdiszentléleken nem volt kihívója a jelenlegi polgármestereknek, a többi kézdiszéki településen az RMDSZ jelöltjei mellett EMSZ-es és független jelöltek méretkeztek meg. Az EMSZ egy polgármesteri mandátumot szerzett – Esztelneken –, az EMSZ által is támogatott független jelölt győzött Ozsdolán és ugyancsak függetlenként nyert Rákosi Árpád Csernátonban. Bokor Tibor harmadik mandátumát kezdi meg Kézdivásárhelyen, a 17 tagú városi tanácsban a következő négy évben 13 RMDSZ-es és 4 EMSZ-es önkormányzati képviselő lesz.

  • A kézdivásárhelyi városháza – Bokor Tibor polgármester harmadik mandátumát kezdheti el. A szerző felvétele
    A kézdivásárhelyi városháza – Bokor Tibor polgármester harmadik mandátumát kezdheti el. A szerző felvétele

A végleges, de még nem hivatalos választási eredmények szerint Kézdiszentléleket továbbra is Balogh Tibor polgármester vezeti, munkáját 13 tagú RMDSZ-es tanács segíti. Kézdiszentkereszten Páll Endre RMDSZ-es polgármesternek szavaztak bizalmat a választók, aki  a leadott voksok 57,72 százalékát szerezte meg. A helyi tanácsban az RMDSZ-nek hét, az EMSZ-nek pedig négy mandátuma lesz. Esztelneket az elkövetkezendő négy évben Salamon Balázs, az EMSZ jelöltje fogja vezetni, a helyi tanácsban két RMDSZ-es és hét EMSZ-es önkormányzati képviselő lesz. Kézdialmáson Molnár István korábbi községmenedzser és polgármester nyerte a választást, ő a szavazatok közel 74 százalékát szerezte meg. A tanácsban 8 RMDSZ-es képviselő lesz, a polgármesterjelöltként is induló Székely László pedig függetlenként szerzett mandátumot a községi tanácsban.

Bereckben Dimény Zoltán polgármesternek nem volt kihívója, a tanácsban 12 RMDSZ-es képviselő lesz és bejutott egy román nemzetiségű független képviselő is. Lemhényben Jénáki Csongor a leadott szavazatok 82,51 százalékát szerezte meg, a testületben 10 RMDSZ-es és egy független képviselő lesz. Szentkatolnán Tusa Levente RMDSZ-es jelölt nyerte a választást (78,59 százalékkal), a tanácsban 11-en lesznek az RMDSZ részéről, 2-en pedig az EMSZ soraiból. Gelencén Ilyés Botond RMDSZ-es jelölt nyerte meg a választást (74,86 százalékkal), a testületben 11 RMDSZ-es, 3 EMSZ-es és egy Pro Europa-párti, roma tanácsos lesz. Torján Daragus Attila RMDSZ-es polgármester újrázhat fölényesen megnyerve a választást (92,33 százalékkal), a 13 tagú községi tanácsban az RMDSZ-nek nem lesz ellenzéke.

Csernátonban a független Rákosi Árpád nyerte a polgármesteri tisztséget (53,83 százalékkal), a tanácsban 8 RMDSZ-es és 5 EMSZ-es képviselő lesz. Ozsdolán a független Pénzes Ágoston lett a polgármester, a helyi tanácsban az EMSZ-nek hat vagy hét (ez még egyelőre nem tisztázott), az RMDSZ-nek öt, míg a Szociáldemokrata Pártnak egy képviselője lesz.

Dálnokon Marti István, az RMDSZ-jelöltje és Máthé-Péter József, az EMSZ jelöltje méretkezett meg a polgármesteri székért. Marti István 251, Máthé-Péter József pedig 176 szavazatot kapott. Dálnokon a kilenctagú helyi tanácsban az RMDSZ-nek öt, az EMSZ-nek pedig négy önkormányzati képviselője lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-09-29: Közélet - Hecser László:

Új polgármester Baróton, irányváltás Vargyason

Barótnak új polgármestere van Benedek-Huszár János személyé­ben, az őt támogató Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) hárommal több helyi tanácstaggal rendelkezik, mint amit az EMNP négy éve szerzett – mégsem teljes az ellenzéki győzelem, hiszen az RMDSZ megőrizte többségét a tanácsban. Az RMDSZ nyolc helyet birtokol, az EMSZ ötöt, mellettük függetlenként Zsombori Csaba és Bán István kapott önkormányzati képviselői megbízást a választóktól.
2020-09-29: Közélet - Nagy D. István:

Az Oltfejben is tarolt az RMDSZ

A tegnap közzétett végleges eredmények alapján több helyen elsöprő, összességében mindenképp fölényes győzelmet aratott az RMDSZ az Olt menti községekben mind a polgármesteri tisztségek, mind a döntéshozó testületek szintjén. Több községben a szövetség jelöltjeinek nem akadt kihívója, három településen pedig a képviselő-testületben kizárólag az RMDSZ listáin indulók nyertek mandátumot. A háromszéki szórványnak is mondott Székföld településein (Előpatak és Hidvég község) is elfogadhatóan szerepelt a szövetség, Előpatakon újabb négy évig magyar elöljáró vezetheti a községet.