Nemcsak kősivatag a Mars

2020. október 7., szerda, Magazin

Eddig sokan vitatták a korábbi felfedezést, amely szerint a Marson nagyobb víztömeg található, most több évnyi méréssor vizsgálatát követően megerősítették, nemcsak egy, hanem több sóstó is található a vörös bolygón – erről Kiss László csillagász beszélt az M1 tévécsatorna tegnapi műsorában.

  • Fotó: cbsnews.com
    Fotó: cbsnews.com

Kiss László elmondta: két évvel ezelőtt nagy szenzáció volt, amikor az Európai Űrügynökség szondája, a Mars Express felszín alatti radarméréseiből a tudósok kimutatni véltek egy nagyobb víztömeget a Mars déli pólussapkája alatt. A problémát az okozta, hogy a felfedezést a marsi körülmények miatt sokan vitatták.

Ezt követően hétévnyi méréssort vizsgáltak meg a kutatók, és a legújabb eredmények nemcsak hogy megerősítették ennek a 30 kilométer átmérőjű sóstónak a felszín alatti létezését, hanem még három másikat is találtak. Tehát a Marsról most már egyértelműen kijelenthető, hogy nemcsak száraz kősivatag. A felszín alatt folyékony, vizes tavak is léteznek – mondta a csillagász, hangsúlyozva, hogy a marsi körülmények mind megkövetelik a folyékonysághoz az igen magas sótartalmat is. A felfedezést ugyanakkor egyértelműen csak helyszíni mérésekkel lehet majd igazolni – tette hozzá.

Kiss László a vörös bolygó kapcsán kitért arra is, hogy ebben az évtizedben tegnap volt a legközelebb a Mars a Földhöz, 62 millió kilométerre. A csillagász annak kapcsán, hogy amerikai és kínai kutatók egy Tejútrendszeren kívüli bolygót találtak, elmondta: a létezésére utaló jeleken kívül még nem sokat lehet tudni a nagyjából Szaturnusz méretű bolygóról, a vizsgálatok még folynak.

Kiss László kiemelte: az amerikai Chandra-röntgenobszervatórium legújabb megfigyelésének elvi jelentőségét mutatja, hogy 23 millió fényév távolságra is úgy működik a fizika, mint a mi galaxisunkban, bolygók mindenhol vannak, keletkeznek. Emellett a csillagász a felfedezés kapcsán örömteli dolognak nevezte, hogy az emberiség műszerei kellően pontosak ahhoz, hogy már egy másik galaxisban is kimutathassuk egy exobolygónak a létezését.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2020-10-07: Magazin - :

A csalódást okozó német pilsner (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A németek Csíki söre, azaz Ciuc söre... A félreértések miatt javítottam ki magam! Legalábbis én mindig annak tartottam a sok tévés reklám miatt.
2020-10-07: Magazin - :

Fődíjat kapott az Örök tél Portugáliában

Szász Attila Örök tél című filmje kapta az Azeméis Filmfesztivál fődíját Portugáliában. Hétvégén rendezték meg először a nemzetközi filmfesztivált a portugáliai Oliveira de Azeméis városában. A seregszemle az öt legnagyobb portugál fesztivál korábbi fődíjas alkotásait vonultatta fel – közölte a Nemzeti Filmintézet.