Fődíjat kapott az Örök tél Portugáliában

2020. október 7., szerda, Magazin

Szász Attila Örök tél című filmje kapta az Azeméis Filmfesztivál fődíját Portugáliában. Hétvégén rendezték meg először a nemzetközi filmfesztivált a portugáliai Oliveira de Azeméis városában. A seregszemle az öt legnagyobb portugál fesztivál korábbi fődíjas alkotásait vonultatta fel – közölte a Nemzeti Filmintézet.

Tavaly az avancai filmfesztiválon az Örök tél a fődíj mellett a legjobb operatőr, a legjobb színésznő és a Don Quijote-díjat is elnyerte, és emiatt szerepelt a hétvégi Azeméis seregszemlén, amelyen fődíjat kapott.

Szász Attila filmje a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült és a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel Csányi Sándor és Gera Marina főszereplésével. A történelmi dráma a második világháború végén málenkij robotra elhurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket. A film forgatókönyvírója Köbli Norbert, operatőre Nagy András.

A 2018-ban bemutatott Örök tél az elmúlt hónapokban 35 elismerésben részesült világszerte. Gera Marinát a filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) Nemzetközi Emmy-díjjal tüntette ki tavaly.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 690
szavazógép
2020-10-07: Magazin - :

Nemcsak kősivatag a Mars

Eddig sokan vitatták a korábbi felfedezést, amely szerint a Marson nagyobb víztömeg található, most több évnyi méréssor vizsgálatát követően megerősítették, nemcsak egy, hanem több sóstó is található a vörös bolygón – erről Kiss László csillagász beszélt az M1 tévécsatorna tegnapi műsorában.
2020-10-07: Magazin - :

Elhalasztott filmbemutatók

Elhalasztják a Dűne, a Batman, a Mátrix 4. és több nagyszabású produkció bemutatóját is.