Koronavírus okozta károkOktóber 23-ig igényelhető a támogatás

2020. október 7., szerda, Gazdaság

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy péntektől a minisztérium bővítette a kárpótlási támogatásra jogosult mezőgazdasági kultúrák listáját. Szeptember 25-től lehet igényelni a 21-es intézkedésben megszabott összegeket, amely az Ideiglenes, rendkívüli támogatás a COVID-19 által károsított mezőgazdasági termelőknek és a kis-, valamint közepes vállalkozásoknak címet viseli.

A támogatást a vidékfejlesztési alapból fizetik, a kifizetést pedig a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségre (APIA) ruházták át. Kártérítési támogatást kaphatnak a szarvasmarhatartók, a juh-, illetve kecsketartók, a zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a burgonyatermesztők. A bővített lista szerint támogatást igényelhetnek azon termelők is, akik ipari feldolgozásra szánt zöldséget, burgonyát, illetve gyümölcsöt termesztenek.

A kéréseket a megfelelő igazoló aktákkal együtt legkésőbb október 23-ig kell személyesen, faxon, postán vagy szkennelt formában letenni, illetve elküldeni a megyei kifizetési ügynökséghez vagy annak körzeti irodáihoz. A pályázati tájékoztató megtalálható a mezőgazdasági minisztérium (www.madr.ro), a kifizetési ügynökség (www.apia.org.ro) és az országos vidékfejlesztési ügynökség (www.afir.info) honlapján. A támogatás értéke legtöbb 7000 euró lehet gazdaságonként.

A szarvasmarhatartóknál a támogatást igénylőnek legkevesebb 5 és legtöbb 90 nőivarú számosállattal (UVM – SZÁ), vagyis legalább 5 és legtöbb 90, folyó év július 1-jén két évet betöltött üszővel vagy fejőstehénnel kell rendelkeznie. Az állatoknak kötelezően szerepelniük kell az állatorvosi hatóság nyilvántartójában az említett dátumon. Az igényelhető támogatás létszámfüggő: az 5–10 számosállattal rendelkező gazdaság 1000 eurót igényelhet, 11 és 20 SZÁ között 2500 eurót, 21 és 30 SZÁ között 3500 eurót, 31 és 40 SZÁ között 4750 eurót, 41 és 50 állat között 5000 eurót, 51 és 60 állat között 6000 eurót, 61 és 90 állat között 7000 eurót. A nagyobb állatlétszámú gazdaságok nem igényelhetik a támogatást.

A juh- és kecsketartók akkor jogosultak a támogatásra, ha 2020. július 1-jén legalább 50 egyévesnél nagyobb, nőivarú állatot (juhot vagy kecskét) tartottak a gazdaságukban. A kárpótlás náluk 500 és 2500 euró közötti, létszámtól függően.

A szántóföldön zöldséget termesztők (a csemegekukorica kivételével), a gyümölcstermesztők (barack, cseresznye, meggy, málna, áfonya, ribizli, eper) és a burgonyatermesztők a kultúrák területének nagysága függvényében a következő támogatásokat igényelhetik: 0,3 hektár és 1 hektár között 700 eurót, 1,01 és 3 hektár között 1200 eurót, 3,01 és 5 hektár között 3000 eurót, 5,01 és 10 hektár között 4000 eurót, 10 hektár fölött 5000 eurót. Ugyanakkor azok, akik fóliasátrakban, üvegházakban termesztik a zöldséget, már 10 ár felett igényelhetik a támogatást, annak területnagysága szerint 700 és 5000 euró közötti összeget.

Nagyon előnyös az intézkedésnél, hogy ezek a támogatások halmozhatóak a vegyes gazdaságok esetében, tehát ha valaki szarvasmarhát és juhot vagy kecskét is tenyészt, valamint burgonyát vagy zöldséget is termeszt, a legtöbb 7000 eurós összegű támogatásig minden kategóriában leteheti a kártérítési igénylést.

Az állattenyésztőknek a típuskéréssel együtt le kell adniuk az állategészségügyi hatóság gazdaság-nyilvántartó osztálya által kiállított, a július 1-ji állatlétszámot igazoló kivonatot.

Az eligazító füzet szerint a támogatási kéréseket ellenőrzik terepen is az év végéig, a támogatásokat pedig jövő év június 30-ig fizetik ki. A szaktárca 150 millió eurót különített el a támogatások kifizetésére.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2020-10-07: Gazdaság - :

Nem eladó

A spanyol BBVA bank nem adja el romániai leányvállalatát, a Garanti Bankot, amely iránt az OTP is érdeklődött – adta hírül a Ziarul financiar. A gazdasági napilap értesülése szerint a spanyol anyabank korábban több céggel is tárgyalt az eladásról.
2020-10-07: Világfigyelő - :

Trump visszatért a Fehér Házba

Mint ahogyan az influenzajárványokkal, úgy a COVID-19-cel is megtanulunk együtt élni – írta Donald Trump amerikai elnök az egyik Twitter-bejegyzésében tegnap, az influenzajárványokat a koronavírus-pandémiához hasonlítva. Azt is megjegyezte, hogy hamarosan folytatja újraválasztási kampányát.