Külhoni magyarság támogatásaÉvről évre bővülnek a források

2020. október 13., kedd, Világfigyelő

Évről évre jelentősen bővülő források állnak rendelkezésre a határon túli magyarság támogatására – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt tegnap Budapesten.

  • Potápi Árpád János. Fotó: MTI
    Potápi Árpád János. Fotó: MTI

A nemzetpolitikai államtitkár kifejtette: 2010 előtt 9,1 milliárd forintot fordított az akkori szocialista-liberális kormány nemzetpolitikai célokra, ezt követően a határon túli támogatások összege folyamatosan nőtt, és azóta megtízszereződött. Rámutatott: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kezelt előirányzat 2019-ben meghaladta a 70 milliárd forintot.

Erdélyi Rudolf Zalán, az alapkezelő vezérigazgatója hozzátette: tavaly 6600 támogatási szerződést kötöttek, ami több mint 17 százalékos növekedés jelent. Nemzetpolitikai támogatások részeként 60 milliárd feletti összegről döntöttek. 82 intézményt és 12 programot minősítettek nemzeti jelentőségűnek – ismertette. Kitért arra is: 351 programot ellenőriztek helyszínen, a támogatott tevékenységek megvalósítása megfelelő volt.

Potápi Árpád János elmondta: minden egyes egyedi, illetve pályázati támogatás után van pénzügyi és szakmai ellenőrzés. A helyszíni ellenőrzések számát szeretnék a jövőben növelni – jelezte. Nemcsak a nemzetpolitikai támogatások, hanem a hazai civil, nemzetiségi és egyházi támogatások is az alapnál vannak – tette hozzá.

A nemzetpolitikai államtitkár meghallgatásán beszélt arról is, hogy az idei az erős magyar nemzeti közösségek éve. Kitért arra, hogy 225 ezer kisdiák anyanyelvi oktatását támogatták, 140 új óvoda és bölcsőde építéséhez járultak hozzá, több mint 200 intézmény felújítását segítették. A Határtalanul! program során eddig több mint 400 ezer diák utazásához járultak hozzá, a járvány miatt a külhoni kirándulások egyelőre leálltak. Ifjúsági támogatásokra külön pályázati keretet különítettek el, 115 pályázatot támogatottak – ismertette. A nemzetpolitika új színtere a sport, amelyet kiemelten segítenek. A gazdasági programokat tekintve kisebb pályázatokat írtak ki – fűzte hozzá.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a diaszpórapolitika az egyik legeredményesebb nemzetpolitikai terület. A legtávolabb élőket tudták a legközelebb hozni az anyaországhoz – mutatott rá.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-13: Közélet - Nagy D. István:

Újrázna Kulcsár-Terza József (Parlamenti Választások)

Dióhéjban értékelte tegnap négyéves parlamenti tevékenységét Kulcsár-Terza József, az RMDSZ színeiben 2016-ban mandátumot nyert háromszéki képviselő, a Magyar Polgári Párt politikusa, egyúttal bejelentve, folytatni szeretné a bukaresti döntéshozásbeli tevékenységét. A polgári politikus azt is jelezte, a Székely Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Szövetség részéről is támogatásukról biztosították, miként Kövér László, a magyar Országgyűlés, illetve az MPP tiszteletbeli elnöke is. A honatya reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ is nyitott lesz aziránt, hogy folytathassa a négy éve elkezdett munkát, és úgy véli, a tisztességes ajánlat a szövetség részéről az összefogási egyeztetések során az, ha az EMSZ-nek két befutóhelyet ajánlanak fel a parlamenti jelöltlistájukon.
2020-10-13: Világfigyelő - :

Veszélyes uniós javaslat

Magyarország szempontjából veszélyes, és az európai uniós szerződésekkel teljes mértékben ellentétes az a javaslat, amely szerint az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően tegnap.