Újabb díj az államfőnek

2020. október 13., kedd, Belföld

Ottó császár-díjat vehet át szerdán a németországi Magdeburgban Klaus Iohannis román államelnök, akit Heiko Maas német külügyminiszter fog méltatni – közölte tegnap a román elnöki hivatal. Iohannis szeptemberben kapta meg ezt a kitüntetést, amelyet most a magdeburgi dómban adnak át neki szimbolikus jelentőségű helyen, hiszen ott van eltemetve I. Ottó német-római császár.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

Az elnöki hivatal közleménye emlékeztetett, hogy Iohannis az európai egyesítés folyamatában játszott szerepének elismeréséért kapja a kitüntetést. A díjat kétévente osztják ki olyan személyiségeknek, akik sokat tettek az egységes Európáért, és érdemeket szereztek az európai gondolkodás népszerűsítésében. A kitüntetést 2005-ben adományozták először, Magdeburg város alapításának 1200. évfordulója alkalmából. Eddig többek között Angela Merkel német kancellár, Richard von Weizsäcker volt német államfő, Vaira Vike-Freiberga volt lett elnök és Federica Mogherini, az Európai Unió volt külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vehette át az elismerést. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt az első intézmény, amely – 2015-ben – a kitüntetésben részesült.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-13: Belföld - :

Kettévágott utcanévtáblák

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtották végre a román nyelv elsőbbségét megszabó bírósági ítéletet – közölte tegnap a Székelyhon.ro portál. Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket.
2020-10-13: Belföld - :

Sok a súlyos állapotban lévő páciens

Romániában 160 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, kedden 3109 új koronavírusos megbetegedést jelentettek a hatóságok, miután országszerte több mint 26 ezer tesztet végeztek. Háromszéken immár több mint 1500 esetről tudnak, miután a legújabb összesítésben ismét sok, 51 új igazolt esettel szerepelt megyénk.