Sok a súlyos állapotban lévő páciens

2020. október 13., kedd, Belföld

Romániában 160 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, kedden 3109 új koronavírusos megbetegedést jelentettek a hatóságok, miután országszerte több mint 26 ezer tesztet végeztek. Háromszéken immár több mint 1500 esetről tudnak, miután a legújabb összesítésben ismét sok, 51 új igazolt esettel szerepelt megyénk.

  • Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro
    Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro

Kórházakban 9339 pácienst ápolnak, intenzív osztályon pedig 651 súlyos állapotban lévő fertőzöttről gondoskodnak. Kedden 68, a fertőzéssel összefüggésbe hozható elhalálozásról is tájékoztatott a stratégiai törzs, mely szerint 64 esetben más társbetegségekben is szenvedtek az érintettek.

Beszámoltak arról is, az ország 16 megyéjében és a fővárosban az elmúlt 14 napban az összes új fertőzések száma ezer főre vetítve meghaladta az 1,5-öt. A Háromszékkel szomszédos Hargita megyében 1,5, Brassóban pedig 1,58 ez az arány, míg a listavezető Bukarestben 2,69, Fehér megyében 2,53, de Vâlcea, Iași Bákó és Neamț megyében is 2 fölött van.

Az országos közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint az elmúlt héten igazolt új koronavírusos megbetegedések több mint 35 százalékát Bukarestben, valamint Iaşi, Bákó, Temes és Kolozs megyében jegyezték, ugyanakkor 31 megyében és a fővárosban meghaladta a 100-at a százezer lakosra vetített esetszám. Ugyanakkor a COVID-19-cel összefüggésbe hozható elhalálozások 27,6 százalékát a fővárosban, illetve Prahova, Fehér, Arad és Olt megyében regisztrálták. 38 megyében és a fővárosban növekvő tendenciát mutatott az új megfertőződések száma, míg Vaslui, Szatmár és Iaşi megyében stagnál a helyzet. Az előző héten ugyanakkor 375 fertőzési gócról érkezett jelentés.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 676
szavazógép
2020-10-13: Belföld - :

Újabb díj az államfőnek

Ottó császár-díjat vehet át szerdán a németországi Magdeburgban Klaus Iohannis román államelnök, akit Heiko Maas német külügyminiszter fog méltatni – közölte tegnap a román elnöki hivatal. Iohannis szeptemberben kapta meg ezt a kitüntetést, amelyet most a magdeburgi dómban adnak át neki szimbolikus jelentőségű helyen, hiszen ott van eltemetve I. Ottó német-római császár.
2020-10-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kifogásolják a törvényhozók elképzeléseit a családorvosok (Tünetmentes fertőzöttek kezelése)

Számos ellentmondó és napról napra változó jogszabály született a román egészségügyben az elmúlt hét hónapban, a családorvosok pedig értetlenül állnak a legutóbbi elképzelés előtt, mely szerint rájuk hárulna a jövőben a tünetmentes fertőzöttek otthoni ellátása. A háromszéki családorvosok egyesületének elnöke lapunk érdeklődésére leszögezte: jelenleg is követik a koronavírussal fertőzött pácienseik állapotát, azt azonban nem látják kivitelezhetőnek, hogy otthonaikban kezeljék őket.