Tünetmentes fertőzöttek kezeléseKifogásolják a törvényhozók elképzeléseit a családorvosok

2020. október 13., kedd, Közélet

Számos ellentmondó és napról napra változó jogszabály született a román egészségügyben az elmúlt hét hónapban, a családorvosok pedig értetlenül állnak a legutóbbi elképzelés előtt, mely szerint rájuk hárulna a jövőben a tünetmentes fertőzöttek otthoni ellátása. A háromszéki családorvosok egyesületének elnöke lapunk érdeklődésére leszögezte: jelenleg is követik a koronavírussal fertőzött pácienseik állapotát, azt azonban nem látják kivitelezhetőnek, hogy otthonaikban kezeljék őket.

  • Családorvosi rendelő Bodokon. Fotó: Albert Levente
    Családorvosi rendelő Bodokon. Fotó: Albert Levente

Dr. Șereș Lucia úgy véli, még a törvényhozók sem tudják, mit akarnak, erre utal, hogy a járvány kezdete óta sok kivitelezhetetlen, az egészségügyet érintő rendelet született. Elmondta, az emberek első körben családorvosukhoz fordulnak, ha egészségügyi problémájuk akad, ők azok, akik követik az újszülöttek, krónikus betegek, idősek állapotát, és senkit sem veszélyeztethetnek azáltal, hogy tünetmentes fertőzöttektől a rendelőbe mennek dolgozni. Nem tudjuk pontosan, hogyan képzelték el a hatóságok, hogy mi kezeljük a tünetmenteseket, ezt csak szakorvos végezheti – fejtette ki. Számos kérdés is felmerült ennek kapcsán: hogy mennek be egy beteg lakásába? Hol és hogyan fertőtlenítik magukat?

Hangsúlyozta viszont, a koronavírussal fertőzött pácienseik állapotát eddig és most is követik. Amennyiben valaki megbetegszik vagy karanténba kerül, esetleg azt gyanítja, hogy megfertőződött, azonnal telefonál a családorvosi rendelőbe, felmérik állapotát, ha kell, tesztelést kérnek számára, ők közvetítenek a közegészségügyi igazgatóság felé, kiállítják a betegszabadsághoz szükséges iratokat, akinek állapota a kezdeti helyzethez képest romlik, azt pedig szakorvoshoz, kórházba küldik – sorolta Șereș Lucia. Elmondta azt is, pácienseik megértőek, jó kapcsolat alakult ki az előző időszakban, „gyakorlatilag állandóan szól a telefon”, s amit lehetett, eddig mindent megoldottak.

Hangsúlyozta, az orvosoknak is elővigyázatosaknak kell lenniük, hiszen ha megbetegszenek, bezár a rendelő, a betegeknek pedig nincs kihez fordulniuk. Az egyesületi elnök szerint a háromszéki családorvosok körében is előfordult, hogy néhányan hosszabb-rövidebb időre karanténba kényszerültek, s volt, aki a fertőzés miatt kórházba is került.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-10-13: Belföld - :

Sok a súlyos állapotban lévő páciens

Romániában 160 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, kedden 3109 új koronavírusos megbetegedést jelentettek a hatóságok, miután országszerte több mint 26 ezer tesztet végeztek. Háromszéken immár több mint 1500 esetről tudnak, miután a legújabb összesítésben ismét sok, 51 új igazolt esettel szerepelt megyénk.
2020-10-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Számoljon előre autólízing kalkulátorral /X/

Az autók lízingelését hazánkban még mindig sokan fenntartásokkal kezelik, és magánszemélyként nem mernek belevágni. Pedig csak meg kell nézni a bankok honlapjain található személyi kölcsönök, valamint a lízingszerződések kamatait és egyértelműen látszik, hogy utóbbiak jóval kedvezőbb kondíciókkal rendelkeznek, így a havi törlesztőrészletek összege is lényegesen alacsonyabb.