Hogyan lehet a sövény a kert dísze?/X/

2020. október 12., hétfő, Szabadidő

Miért szeretjük a sövényeket? Azért, mert olyan szépek és sokoldalúak: egyszerre funckionálhatnak kerítésként és dísznövényként, sőt, egy kis fantáziával meg kézügyességel akár élő szobrokként is tündökölhetnek. A sövény telepítése és gondozása szerencsére nem nagy ördöngösség, a ráfordított idő és energia pedig mindenképp megéri a fáradságot.

Milyen sövényt válasszunk?

Hivatalosan nem létezik “a sövény”, hiszen rengeteg olyan különböző növényfajta létezik, amelyek példányait szorosan egymás mellé ültetve kialakul a jól ismert sövényforma. Mielőtt azonban belekezdenénk a telepítésbe, gondoljuk végig, hogy milyen célt szolgál majd a kész sövény, és mennyi időt szeretnénk szánni a gondozására.

Ha olyan fajtát választunk, ami lombhullató és virágzik is, akkor tavasszal és nyáron csodaszép látványt nyújt ugyan, viszont télre csak a csupasz ágak maradnak. Ha a sövényt elsősorban arra szeretnénk használni, hogy eltakarja a kertet az utca felől, akkor jobban járunk valamilyen örökzöld, sűrű növésű fajtával.

A gyorsan növekvő, nagy vízigényű sövényeket rendszeresen locsolni és évente több alkalommal is nyírni kell, ellenben a lassan növő, szárazságot jól tűrő fajták sokkal kevesebb gondozást és igazítást igényelnek.

Hogyan történjen a sövény gondozása?

A sövények a nyíráson és az öntözésen kívül szerencsére nem sok gondoskodást igényelnek. A formázáshoz használjunk direkt erre a célra kifejlesztett sövénynyírót, melyet megrendelhetünk a Fiskars & Gerber termékek webáruházából. A metszés gyakorisága mindig az adott növény fajtájától függ, de évente minimum egyszer kerítsünk sort rá.

A hagyományos szögletes vagy lekerekített formákkal nincs sok vesződség, azonban célszerű a nyírást mindig alulról kezdeni, és innen haladni felfelé. Ez azért praktikus, mert így a levágott ágacskák a földre hullnak, nem pedig vissza a növényre, ezzel pedig jelentősen megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

Ha pedig olyan módon metsszük meg a sövényt, hogy alul kicsit szélesebbre hagyjuk, akkor a talaj közelében lévő ágak is elegendő napfényhez jutnak, és jobban növekednek. A tökéletesen szimmetrikus és szabályos formák kialakítása ugyan némi gyakorlást igényel, de amint megvan a kellő rutin, már gyerekjáték lesz.

Milyen sövényformák léteznek?

A sövényszobrászat immár valódi művészetté nőtte ki magát, ma már szinte nincs olyan motívum, amit egy ügyes kezű, tehetséges kertész ne tudna “kifaragni” belőle. Az olyan extrém formákhoz, mint például az elefánt, kutya, ember, madár rengeteg kitartás és professzionális szerszámok hada szükséges, no de néhány egyszerűbb formával mi is bátran megpróbálkozhatunk.

Nyírjunk oszlopformákat, hegyes, gúla alakú csúcsokat, vagy próbáljuk meg tökéletesíteni a szokásos szögletes formát. Használjuk a fantáziánkat, vagy szerezzünk egy kis inspirációt az internetről, aztán kapjuk fel a sövénynyírót, és indulhat a móka! (X)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 676
szavazógép
2020-10-07: Szabadidő - :

Eredményes busahorgászat akár a partról kivitelezve is /X/

A sikeres busahorgászat igenis megoldható partról is, csak ismerni kell a leginkább működőképes módszert. A bejegyzés keretei között ennek a részleteit fogjuk megosztani, felhívva a figyelmet a csónakos módszerrel szembeni eltérésekre.
2020-10-08: Szabadidő - :

Ismerd meg a verhetetlen Giant márkát! /X/

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kerékpározás, mint szabadidős tevékenység és mint versenysport egyaránt. Az egészséges életmód és a fittség előtérbe kerülésével évről évre egyre többen vásárolnak kerékpárt, azonban nem mindegy, hogy milyen motivációval és milyen célzattal vásárolod meg az adott közlekedési eszközt. Ennek tükrében érdemes nagyobb figyelmet fordítanod választásodra, hogy megtaláld az igényedinek legjobban megfelelő kerékpárt.