Mérséklődik az infláció, de drágább az élelmiszer

2020. október 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az augusztusi 2,7 százalékról szeptemberben 2,5 százalékra mérséklődött az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 4,96 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,62 százalékkal, a szolgáltatások ára pedig 2,89 százalékkal nőtt - derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.

Tavaly szeptemberhez képest az idei kilencedik hónapban 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Legutóbbi jelentésében a Román Nemzeti Bank az idei év végére 2,7 százalékos, 2021-re pedig 2,5 százalékos inflációt valószínűsített.

A statisztikai intézet adatai szerint augusztushoz képest szeptemberben a telefonszolgáltatások, a könyvek, az újságok és a citrusfélék drágultak a leginkább, míg a krumpli és az üzemanyag ára, valamint a légi szolgáltatások díja csökkent. A telefonszolgáltatások díja 0,44 százalékkal nőtt szeptemberben augusztushoz mérten, tavaly decemberhez viszonyítva pedig 1,03 százalékkal. A légi szolgáltatások díja augusztushoz képest 14,77 százalékkal csökkent, tavaly decemberhez mérten viszont 9,64 százalékkal nőtt. A könyvek, folyóiratok és újságok 0,55 százalékkal kerültek többe szeptemberben, mint az előző hónapban, tavaly decemberhez képest pedig 3,17 százalékkal nőtt az áruk. Az üzemanyag ára augusztushoz viszonyítva 0,69 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig 9,02 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszerek közül a citrusfélék 2,41 százalékkal drágultak augusztushoz és 15,91 százalékkal 2019 decemberéhez képest. A tavalyi év utolsó hónapjához mérten a bab és egyéb hüvelyesek drágultak a leginkább, 17,75 százalékkal. A krumpli ára viszont csökkent szeptemberben: augusztushoz képest 27,54 százalékkal, a tavalyi év végéhez viszonyítva pedig 32,57 százalékkal kisebb a burgonya fogyasztói ára.

Az adatokra reagálva Florin Cîţu pénzügyminiszter azt hangsúlyozta: 2017 októbere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az inflációs ráta. A tárcavezető szerint a Szociáldemokrata Párt összes „riogató üzenetével” ellentétben, amelyek az „árak robbanására” és a „piaci áruhiányra” utalnak, „a piacon van megfelelő mennyiségű áru, és azok ára folyamatosan csökken”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1517
szavazógép
2020-10-14: Emlékezet - László Károly:

A lámpás sorsú ember titkai

A múlt század hetvenes éveinek végén a sepsiszentgyörgyi színház robbanó sikerrel játszotta a Gábor Áron című történelmi drámát. Zuhogó esőben értünk a faluba. Sárba fulladt, kihalt, sivár világ. Ki jön ilyen időben színházba? Jöttek… fáradtan, vizesen… szállingózva.
2020-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kisebb volt a visszaesés

A bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 10,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten – közölte az országos statisztikai intézet második jelentésében, amelyben korrigálja az intézet augusztusban közölt gyorsjelentésében szereplő adatsorokat.